»Res je, vsak dan v avtu presedim približno štiri ure, ker se vozim s Ptuja na delo in nazaj,« nam je povedal direktor, ki tako vsak mesec prevozi več kot 8000 kilometrov, da v Naklem vodi delo uprave v občini, ki sicer kakšnih posebnih in izstopajočih problemov nima. Ko smo ga povprašali, če je na razpisu morda odločala kakšna povezava z županom Markom Mravljo ali kom drugim, je kategorično zanikal, da bi v Naklem pred razpisom sploh koga poznal oziroma da bi imel politične ali druge povezave z občino, kjer vodi upravo.

Nas je pa seznanil, da lahko predstavi »ambiciozen pristop razvoja občine v kontekstu sonaravne miselnosti in medgeneracijske etike, kreiranja modela odlične prakse...« Direktor Pliberšek je prepričan, da bo zaradi naštetega Naklo vzbudilo pozornost kot zgled za druge občine.

Direktor molčeč, občina ne

Pri tem poudarjanju zanimivih prednosti njegovega izbora je direktor odklonil podatek o tem, koliko prevoz na delo stane davkoplačevalce občine, ki imajo verjetno najbolj oddaljenega direktorja uprave v Sloveniji. Poudaril je, da je vse po predpisih, »a o plačilni listi ni vredno izgubljati besed«.

Toda odgovorna za pravne zadeve občine Bojana Umnik nam je na naše vprašanje jasno odgovorila, da je za junij direktor prejel 605,88 evra kilometrine. Slednja je izračunana na podlagi predpisov, ki urejajo plačilo prevoza na delo takrat, kadar javni prevoz ni mogoč. Smo pa med raziskovanjem naleteli na mnenje, da bi direktor lahko enostavneje prihajal v Naklo – z letalom. Je namreč odličen amaterski pilot, Ptuj ima letališče in pristal bi lahko v bližnjih Lescah, od koder je 10 minut vožnje do Nakla.

Direktor Pliberšek je po podatkih Umnikove prepričal razpisno komisijo med 25 kandidati za direktorja uprave, prejšnjo direktorico (občanko Nakla) Silvano Markič pa so razrešili in je takoj za tem našla novo službo – postala je direktorica občinske uprave v bližnjih Medvodah.

In če je Naklo z izborom najboljšega kandidata dobilo najbolj oddaljenega direktorja med vsemi občinami, je sicer v gorenjskih občinah zanimivosti z direktorji precej. Tako so bili nekaj časa v modi bivši policisti in Kranj je imel kar dva taka direktorja uprav (Ivana Hočevarja in Mitjo Heraka). Na Jesenicah so morali nedavno razpis ponoviti, da so na koncu izbrali svojo uradnico, Valentino Gnilšak. Tudi tam je najprej župan Tom Mencinger odstavil direktorja Vitomirja Pretnarja. »Prestopi« direktorjev med občinami pa tudi niso redki – Marja Jarc je iz Tržiča odšla v Cerklje, Matjaž Erjavec je bil direktor na Bledu in je zdaj v Radovljici.

Da razdalja ni ovira, je pol leta dokazovala uradnica mestne uprave v Kranju, ki je skladno s predpisi in dovoljenjem takratnega župana Mohorja Bogataja pol leta delala na daljavo kar iz letoviškega kraja v Mehiki. Njej se je zaradi časovne razlike delovni dan začel ob enih zjutraj.