Tako svetovna kot navsezadnje slovenska atletika se radi bohotita, da gre za kraljico športa. Za zdaj se tega naziva še držita. Svetovna atletika predvsem po zaslugi najhitrejšega zemljana Usaina Bolta, slovenska pa na račun številnih cenjenih uspehov v času slovenske samostojnosti. Ker zadnje dopinško razkritje razkriva goljufanje najboljših atletov na svetu, je jasno, da atletika poleg kraljice športa postaja tudi kraljica dopinga.

Vroč primer je razkril predvidljive posledice, ko se je Iaaf v 21. stoletju odločil, da bo vzorce najboljših atletov hranil najmanj 20 let. Leta 2011 na svetovnem prvenstvu v Daeguju pa je začel uvajati biološke potne liste vseh udeležencev in atletov, ki so odpovedali nastop v zadnjem mesecu. Poteza je bila tedaj tudi populistična, saj se je Iaaf v preteklosti branil številnih obtožb, da ščiti svoje najboljše športnike. Če držijo obtožbe Britancev in Nemcev, da je rezultate sumljivih vzorcev Iaaf ščitil več let, gre za eno najhujših razkritih kršitev v športni zgodovini. Vpleteni bi morali biti kazensko preganjani in odgovorni kot njihovi kolegi v Mednarodni nogometni organizaciji (Fifa), še enem velikem športnem škandalu letošnjega leta.

Letošnji Tour de France je nazorno pokazal, kako hude so posledice dopinških razkritij v preteklosti. Potem ko je pred tremi leti Lance Armstrong postal največji prevarant v športni zgodovini, bo preteklo še veliko vode, da bo kolesarstvo znova postalo cenjeno kot nekoč. Letošnji zmagovalec Toura Chris Froome se je dnevno branil pred dopinškimi obtožbami, ne zgolj kavčarjev, temveč tudi kolesarskih strokovnjakov, med katerimi je bilo veliko nekdanjih sotrpinov. Če bi se svetovni atletiki primeril primer Armstrong, ki bi slišal na ime Bolt, se Iaaf ne bi pobral dolga leta, morda celo desetletja. Omenjenih 800 atletov ima manjšo težo in bodo lažje pozabljeni, kot so bili navsezadnje tudi goljufivi Armstrongovi pomočniki in številni drugi pozitivni kolesarji v preteklosti.

Poimenski seznam najnovejših grešnikov bo kmalu prišel v javnost. Številni atleti, ki so si z naslovi olimpijskih in svetovnih prvakov priborili status zvezdnikov in idolov mladih športnikov, bodo posuti s pepelom. Težko bodo prenesli ponižanje goljufive preteklosti. V prihodnjih letih bodo nekateri spregovorili in se skušali očistiti težkega vsakodnevnega gneva, drugi se bodo zavili v medijski molk, v kakršnega se je v Sloveniji Jolanda Batagelj (prej Čeplak), poimensko prva dama sicer številnih slovenskih dopinških afer preteklosti.