Stotinke so znova zagrenile življenje Damirju Dugonjiću. Obžaloval jih je že na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Barceloni, enako letos v Kazanu. A obstaja pomembna razlika. Pred dvema letoma je za tri stotinke ostal brez kolajne, tokrat celo brez uvrstitve v polfinale. Rezultatski padec je tako ogromen, kar je skrb zbujajoče predvsem zaradi tega, ker je disciplina 100 prsno olimpijska, in ima Dugonjić v tej disciplini velike ambicije pred olimpijskimi igrami, ki bodo prihodnje leto.

Konkurenca v Kazanu je bila izredno zgoščena, v manj kot sekundi se je zvrstilo štirinajst tekmovalcev, zato se je koroškemu plavalcu popoldanski nastop izmuznil za stotinko sekunde. Pozitivna plat je dosežek 1:00,36, ta je identičen tistemu iz predtekmovanja v Barceloni, ki mu zagotavlja normo A za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Razred zase sta bila svetovni rekorder Britanec Adam Peaty in nekdanji rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh. Prvi je z 58,52 dosegel tudi nov rekord prvenstev.

»Vesel sem, da je vsaj norma, sicer pa sem razočaran. Vedno se mi zgodi kakšna stotinka in nisem zadovoljen, a to moram pozabiti, saj me čaka še tekma na 50 prsno,« je povedal Damir Dugonjić. »Začetek je bil odličen, zelo slabih pa je bilo zadnjih pet metrov, kjer sem izgubil vse. Želel sem si izid okrog minute, bil sem celo na poti k temu, da plavam pod minuto. Vem, da bi bil lahko popoldan hitrejši, saj mi zjutraj ne gre. Dobro mi je šlo 80 metrov, nato sem se boril, a v končnici izgubil preveč. Škoda,« je še dodal. »Čas ni slab, a Damirju očitno te stotinke res ne ležijo. Odlično je začel, plaval dobro, a vse skupaj mora čim prej pozabiti in se pripraviti na 50 prsno,« je povedal trener Matija Medvešek.

Junakinja slovenskega tabora je postala prekaljena Radovljičanka Anja Klinar, ki je na 400 prosto s 4:08,57 za sekundo in pol izboljšala osebni rekord in osvojila 10. mesto. Po aprilskem dosežku na 400 mešano si je tudi v tej disciplini priplavala normo A za prve olimpijske igre v Južni Ameriki. »Zelo sem zadovoljna. Tremo sem imela veliko, ker sem se ves teden počutila slabo in skrbelo me je, a sem se dobro zbrala in odplavala odlično. Imela sem nekaj težav, ker je hladno, bazen ni zaprt, toda pogoji so za vse enaki,« je dejala 27-letna Gorenjka in dodala, da je v neposrednem dvoboju s tekmovalko ob sebi dobila novo voljo, ko jo je prehitela. »A tudi taktično sem dobro odplavala, saj sem vedela, da se v tem dvoboju ne smem zaleteti in odplavala sem svojo tekmo. Mislim, da imam za prihodnje leto in olimpijske igre še kar veliko rezervo.«

Nastopila sta še dva Slovenca. Presenetil je Mariborčan Martin Bau, ki je 3:51,44 osebni rekord na 400 m prosto izboljšal za sekundo in pol ter zasedel 28. mesto in potrdil normo za nastop na EP 2016 v Londonu. Razočarana je bila mlada Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je pregorela v preveliki želji z 1:01,05 na 100 m delfin in bila 39. Danes Slovence čakajo trije nastopi. Prvič se bodo v mestu ob Volgi predstavili Tjaša Vozel na 100 prsno ter Tjaša Oder in Gaja Natlačen na 1500 prosto. Padel je že prvi svetovni rekord. Švedinja Sarah Sjöström ga je s časom 55,74 odplavala v polfinalu na 100 delfin. vra, sta