Cilj je izpolnjen. In to še lažje od pričakovanj, kar je priznal tudi slovenski selektor Andrea Giani. Odbojkarska reprezentanca si je v evropski ligi zagotovila pot na zaključni turnir četverice na Poljskem, potem ko je dvakrat zmagala v Romuniji. Obakrat prepričljivo s 3:0. Zdaj jo naslednji teden v Mariboru čakata še tekmi proti Grkom, ki bosta odločali o prvem mestu v skupini.

Italijan Andrea Giani je imel pred drugim obračunom proti Romuniji sicer nekaj skrbi, saj bi si njegovi varovanci po sedmih zaporednih uspehih in gladki zmagi na prvi tekmi utegnili privoščiti nekoliko ležernejši pristop. A so bili strahovi povsem odveč. Pri tem je zagotovo pomembno vlogo odigral ravno selektor, ki je med drugim v boj poslal igralce s klopi – za razliko od petkovega obračuna sta na klopi obsedela še Tine Urnaut in Alen Šket, ki sta ju zamenjala Jan Klobučar in Jan Pokeršnik. Poteza se je izkazala za zadetek v polno, saj je motivacija in želja po dokazovanju tako ostala na izredno visoki ravni, ob tem pa je potrebno priznati, da tekmec ni pokazal praktično ničesar, saj že pred obračunoma ni imel nikakršnih možnosti za uvrstitev na zaključni turnir.

»Z vsemi sem zelo zadovoljen, tako da smo se domov vrnili dobre volje. Gremo stopničko po stopničko, tudi proti Grkom bomo poskušali dvakrat zmagati, čeprav tudi oni igrajo odlično. Očitno so v moštvu dobro povezani. Jasno pa je, da proti njim ne bom igral z isto postavo kot tokrat. Proti Grkom namreč začenjamo priprave na zaključni turnir,« se je v bližnjo prihodnost že uzrl slovenski selektor Andrea Giani.

Med zadovoljnejšimi igralci je bil sprejemalec Jan Klobučar, ki je dobro izkoristil ponujeno priložnost v prvi postavi. »Druga tekma je vedno bolj tvegana, a smo prva dva niza odigrali odlično. V tretjem pa nam je malo padla zbranost, tekmecem smo pustili bližje, a najvažneje je, da smo tudi končnico dobili. Zavedali smo se, da ima vsaka ekipa v evropski ligi svoje kakovosti, zato Romunov nismo podcenjevali. Tekmi smo vzeli resno, kar se je pokazalo tudi v rezultatu. Koliko bom igral v naslednjih tekmah, je trenerjeva odločitev, jaz pa seveda upam, da čim več. Tudi če ne začnem, sem vedno pripravljen za servis, za vse, za kar me trener v tistem trenutku potrebuje. Važno je, da tu izpolnim svoje naloge, potem bodo prišli tudi časi, ko bom igral vso tekmo. To pa si želi vsak športnik.«

Slovenija ima na lestvici tri točke prednosti pred Grki, s katerimi se bodo konec tedna v dvorani Tabor v Mariboru udarili za prvo mesto. Kljub zagotovljeni uvrstitvi na zaključni turnir motiva zagotovo ne bo manjkalo, saj so jim lani v polfinalu (ni bilo zaključnega turnirja) prav Grki preprečili izpolnitev velike želje – igranja v svetovni ligi. Letos Grki sicer pogrešajo zvezdnika Mitra Đurića, a tudi brez njega kažejo zanesljive predstave. Zabeležili so sedem zaporednih zmag, zalomilo se jim je šele v osmem obračunu, ko jih je s 3:0 v Lamii premagala Belorusija. gte, sta