Starodavno mesto Kamnik v naročju Kamniških planin bo tudi letošnji avgust, ko je večina mest počitniško opustelih, prekipevalo od pestrega in zanimivega dogajanja. Za to bodo poskrbeli člani KD Priden možic, ki so se izkazali že z organizacijo enajstih poprejšnjih kulturnih poletnih festivalov Kamfest, ki so kmalu prerasli v največji poletni kulturni festival v širši regiji. Pričakujejo, da bo čez 80 festivalskih dogodkov, ki so jih objavili na spletni strani www.kamfest.org, tudi letos pritegnilo čez 30.000 obiskovalcev.

Med 7. in 16. avgustom se bo tako v Kamniku zvrstilo kup koncertov za širšo množico in bolj izbrane okuse ter gledaliških predstav za otroke in odrasle, pa tudi uličnih predstav in športnih dogodkov za staro in mlado. Organizatorji izpostavljajo zlasti koncerte z velikimi glasbenimi zvezdami, kot so Rambo Amadeus (Črna gora), Demolition group, Lačni Franz, Noctiferia in TBF (Hrvaška), ki se bodo zvrstili na najpopularnejšem glavnem odru, ki straži razgled in budi duhove na Malem gradu.

Kamfest se širi

Tudi večina drugih prireditev 12. Kamfesta se bo odvila v starem mestnem jedru Kamnika, do nekaterih prireditvenih kotičkov pa se bo treba sprehoditi le par korakov. Še najdlje bo pot vodila do Elektrininega odra v atriju dvorca Katzenberg za zidovi nekdanje smodnišnice, ki je z nekaj sečnje in teptanja že lani postal zavetje za predstave in stand up komedije izbranih odrskih mojstrov. Nov oder na gradu Zaprice tokrat prinaša glasbeni program za zahtevnejše občinstvo, je povedal Juš Milčinski, predstavnik za odnose z javnostmi in dodal, da bo otroški oder z ustvarjalnimi delavnicami in predstavami za najmlajše znova zavzel sence dreves v Keršmančevem parku, ki je bil poprej prav tako kot prizorišče v smodnišnici zaraščen in neprivlačen. Zdaj je vse leto zbirališče mladih družin.

Pomagajo jim mladi

Goran Završnik, programski direktor Kamfesta 2015, se rad spominja, kako so se še mladeniči pred dobrim desetletjem zagrizli v hrib in se v senci kapele na Malem gradu smejali ideji, da bi tja gor znosili čisto pravi koncertni oder in ozvočenje in povabili kak bend ali dva. A so kmalu naredili prav to in od takrat preživljajo avgustovske dneve in noči na Malem gradu, čeprav so že čez dve leti nekaj dogajanja zlili še v dolino, ga širili na nova in nova prizorišča in bogatili z novimi programskimi sklopi. Otrokom so podarili prizorišče v Keršmančevem parku, alternativo so zapakirali v park Evropa, dodali letni kino...

»V resnici se ni kaj dosti spremenilo. Kup kamenja, brunarica, kapela, ne ena, tri, Stražni stolp z luknjo nekam proti Veronikinemu zakladu in palacij, kjer se bo tudi letos za deset dni dvignil glavni oder, so še vedno tu. Tudi družinsko prizorišče v Keršmančevem parku in večerni oder ter prizorišče v Samčevem predoru. Mladina si bo znova naredila svoj program v Parku Evropa, komedijo o naši (vedno manj) bogati industrijski dediščini bo lokaciji primerno predstavljal gledališki oder v Katzenbergu, na Zapricah bodo zatočišče našli večno nergajoči glasbeni sladokusci,« razloži Završnik. »Med vsem tem vas bomo presenečali z umetniškimi inštalacijami, razstavami, predavanji, festivalsko šolo plesa, muzike in pripovedovanja, dalo se bo kaj pojesti in popiti, s poudarkom na posebnem kulinaričnem dogodku, Festivalu piva in okusov Kamnika,« končuje napoved programski direktor, in doda, da pride vsako leto na Kamfest tudi mali bataljon mladih prostovoljcev z vsega sveta, ki se skupaj s kamniško aktivno mladino družno zagrize v hrib, v parke, na ceste in parkirišča, in pomaga pri realizaciji vsako leto obširnejšega programa.