Konec tedna je bil za letalstvo glede na število nesreč izjemno črn. Pri športnem letališču v Daruvarju vzhodno od Zagreba je v soboto strmoglavilo športno letalo, pri čemer sta umrla člana lokalnega aerokluba. Na letalskem mitingu v ruskem kraju Rjazan je medtem včeraj življenje terjala nesreča vojaškega helikopterja, o treh mrtvih v helikopterski nesreči pa poročajo tudi iz Italije. Že v petek pa je na jugu Anglije strmoglavilo zasebno letalo savdske družine bin Laden.

V nesreči na Hrvaškem sta umrla pilot in sopotnik na krovu lahkega športnega letala. Eden izmed njiju je bil predsednik aerokluba Ždral iz Daruvarja, drugi pa upravnik tamkajšnjega letališča. »Mirno nebo na poti v večnost,« so ob izgubi svojih članov zapisali na spletni stran aerokluba. Letalo tipa apollo fox je sicer strmoglavilo v soboto zvečer, približno 300 metrov od letališke steze. Po strmoglavljenju je izbruhnil požar. Vzrok nesreče za zdaj ni znan, preiskava pa še poteka.

Eden od pilotov se je pravočasno izstrelil

Ruski mediji so medtem včeraj poročali, da je na letalskem mitingu v kraju Rjazan med akrobatskim letom v okviru prve »vojaške olimpijade« v Rusiji strmoglavil vojaški helikopter mi-28N. Enemu od pilotov se je uspelo še pravočasno izstreliti, za drugega pa je bilo strmoglavljenje usodno. Gre sicer za helikopter letalske akrobatske skupine Berkuti ali v prevodu Zlati orli.

V italijanski Lombardiji so prav včeraj našli helikopter, ki so ga pogrešali od petka in so ga v soboto iskali tudi v sosednji Švici. Razbito plovilo so našli v goratem predelu Valtellina nedaleč od kraja Sondrio. Vsi trije na krovu helikopterja, pilot in dva člana posadke (vsi Italijani), po poročanju tamkajšnjih medijev nesreče niso preživeli. Helikopter je sicer v gorsko kočo prepeljal skupino turistov, med vračanjem pa je strmoglavil iz za zdaj še neznanega razloga.

V strmoglavljenju zasebnega letala, registriranega v Savdski Arabiji, so že v petek na jugu Anglije umrli štirje ljudje. Med njimi so bili tudi svojci nekdanjega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Pilot in trije potniki na krovu letala so umrli, ko je phenom 300 poskušal pristati na letališču Blackbushe v grofiji Hampshire. Letalo je strmoglavilo na prizorišče dražbe avtomobilov na prostem in zagorelo. Ogenj je zajel tudi več avtomobilov, ranjenih med udeleženci dražbe pa ni bilo. Britanski mediji so kasneje poročali, da so v nesreči umrli bin Ladnova mačeha Radža Hašim, polsestra Sana bin Laden, njen soprog Zuhair Hašim in jordanski pilot. sta, lp