Pripravljalna obdobja na velika tekmovanja imajo svoje zakonitosti. Obračuni, ki jih reprezentance igrajo med seboj, nimajo toliko tekmovalnega naboja, obenem želijo selektorji na njih preizkusiti določene taktične stvari in nekatere igralce. Še posebej to velja na tistih prvih tekmah, ki bolj služijo razbitju monotonosti s treningov kot resni predstavi o končni podobi moštva. Tako je bilo že vnaprej jasno, da oslabljena slovenska reprezentanca proti Novi Zelandiji ne bo pokazala pretirane lepote v igri. Je pa zmaga vendarle vedno dobrodošla, še toliko bolj tokrat, ko ima selektor Jure Zdovc v moštvu kopico novincev in mladih igralcev, ki na takšen način pridobivajo na samozavesti.

Prva preizkušnja za Zdovčevo četo ni bila ravno najlažja, saj Nova Zelandija od nekdaj velja za nepopustljivo nasprotnico, ki je povrh vsega že dalj časa v pripravljalnem ritmu, saj jo 15. in 18. avgusta čakata obračuna proti Avstraliji za naslov prvaka Oceanije, pri čemer si bo uspešnejši že zagotovil vozovnico za olimpijske igre v Riu de Janeiru. To se je izkazalo predvsem v prvem polčasu obračuna v Kidričevem, kjer so gostje po odplesani haki Sloveniji povzročali nemalo preglavic. Nevaren je bil predvsem Corey Webster, prvo ime novozelandske reprezentance, ki ima v igri proste roke, obenem pa je bilo tudi očitno, da je nasprotnik fizično dominantnejši. »V drugem polčasu smo nanj poslali Mitjo Nikolića, ki je dobro opravil svoje delo. Ko smo dojeli, da se bomo morali z njimi stepsti, je šlo lažje,« je razmišljal Jure Zdovc, ki je poskušal minutažo čim bolj enakovredno razdeliti med vseh trinajst razpoložljivih košarkarjev. »To je bila ideja, a smo želeli tekmo vseeno dobiti, zato sem v drugem polčasu na parketu bolj držal tiste igralce, za katere sem menil, da lahko uspešno opravijo nalogo.« Med njimi sta manj priložnosti dobila Nebojša Joksimović in Uroš Slokar, ki sta zaradi bolezni in rojstva otroka izpustila nekaj treningov, manjkali pa so Jaka Klobučar (rahla poškodba hrbta), Zoran Dragić (pripravam se bo po pravilih lige NBA pridružil danes), Sašo Zagorac (okreva po manjši operaciji kolena) in Miha Zupan (mudi se v Carigradu).

Konjičan je bil sicer na splošno s predstavo zadovoljen, a mu je jasno, da bo treba pred evropskim prvenstvom še veliko delati. Ker ima to pot na voljo precej oslabljeno zasedbo, se mora na nekatere stvari navajati na novo. »V nekaterih segmentih so določeni napredovali, v drugih so limitirani. So kakšne takšne stvari, ki jih že lep čas nisem vajen. Toda treba jih je spodbujati. Zaenkrat smo še pozitivni. Moramo jim pomagati, saj dobro delajo in si zaslužijo, da so tu. Z željo in borbenostjo se da marsikaj nadoknaditi.« Pri slednjem je proti Novi Zelandiji izstopal Luka Rupnik, ki je na parketu ob Nikoliću preživel največ časa in bil z desetimi točkami tretji strelec slovenske reprezentance. »Bil je pozitivno presenečenje, čeprav zna še vedno zbezljati, kar je njegova največja napaka,« se je z videnim strinjal Zdovc, ki je pohvalil še predstave novega kapetana Jureta Balažiča (s 15 točkami najboljši strelec Slovenije) ter obeh centrov Žige Dimca (11) in Alena Omića (10).

Z igro je tokrat razočaral Jaka Blažič, ki bi moral na evropskem prvenstvu nositi eno glavnih bremen. Košarkar Crvene zvezde se, kot kaže, še vedno ne znajde v Zdovčevem sistemu, obenem pa je v njegovi igri zaznati zavoro, bržkone zaradi strahu, da bi ga ob najmanjši napaki Konjičan potegnil na klop in tam pozabil, kot se je to dogajalo na lanski reprezentančni akciji. Tako kot ostali bo imel Blejec novo priložnost za dokazovanje v ponedeljek v Laškem in torek v ljubljanskih Stožicah, ko bo nasprotnik Avstralija.