»Eden izmed nemških trenerjev je na tekmovališču za šibrovko opazil, da je mimo njega švignila krogla. Šel je preverit, kaj se dogaja, in ugotovil, da je izstrelek priletel iz smeri sosednjega tekmovališča, kjer so streljali na premikajoče se tarče,« nam je razkril dobro obveščeni vir.

Po njegovih besedah je omenjeni trener na to opozoril tehničnega delegata in sodnike, ki so si šli ogledat zaščitno leseno steno. Ugotovil so, da v njej zeva luknja, skozi katero so očitno uhajali malokalibrski izstrelki, ki dosežejo hitrost 330 metrov na sekundo.

Ena izmed prič tega dogajanja je fotografirala luknjo. Posnetek, s katerim razpolaga Dnevnik, dokazuje, da je skozi luknjo vidno sosednje tekmovališče in so dobro prepoznavni tudi ljudje na strelišču. Organizatorji tekmovanja so zatem poškodovano desko hitro zamenjali.

Več izstrelkov zadelo v isto točko

Kako dolgo je zevala ta luknja, je nemogoče določiti. Poznavalec takih tekmovanj ocenjuje, da je bilo strelišče na premikajoče se tarče več kot očitno neustrezno varovano. Za tarčami bi bilo treba poleg lesene stene postaviti vsaj peščene vreče ali debla, da bi 100-odstotno preprečili morebitni preboj.

Sekretar Strelske zveze Slovenije Simeon Gönc nam je potrdil informacijo, da je bila poškodovana zaščitna stena. Kako se je to lahko pripetilo? »Ta primer težko komentiram. Če na isto točko udari več tisoč izstrelkov, se zna zgoditi preboj. Takoj ko smo nevarnost zaznali, smo jo odpravili. Ali je obstajala nevarnost za udeležence tekmovanja? »Zagotovo bi se lahko teoretično zgodilo, da bi kakšna krogla priletela skozi luknjo. Ali se je to dejansko pripetilo, pa ne vem,« je odvrnil Gönc. Na vprašanje, kdo je odgovoren za varnost, nam je odvrnil, da so to upravniki strelišča. Strelska zveza Slovenije je po njegovih besedah odgovorna samo za organiziranje evropskega prvenstva.

Odgovore s tem njegovim mnenjem smo skušali pridobiti od Nine Kocjan iz Strelskega centra Gaj. Vendar se Kocjanova ni trudila z odgovorom na naša vprašanja, temveč jo je bolj zanimalo, kako smo pridobili njeno telefonsko številko. Nazadnje nam je pisno sporočila, da za pojasnila ni kompetentna.

Smrtonosno do razdalje 1500 metrov

Pozno zvečer nam je v imenu organizacijskega komiteja prvenstva v streljanju odgovorila Olga Butinar Čeh in je pisno pojasnila: »Poškodba prve zaščitne stene na strelišču za premikajočo se tarčo je nastala izključno zaradi koncentracije več strelov v isto točko in je normalen pojav pri streljanju na premikajoče se tarče, saj vsi tekmovalci streljajo v isto točko.«

Njena verzija zgodbe, kako so odkrili poškodbo v steni, se bistveno razlikuje od tiste, ki nam jo je sporočil anonimni vir. Zanikala je tudi odgovore sekretarja Gönca. V trenutku, ko se je poškodba zgodila, jo je po njenih besedah opazilo strokovno osebje, ki je bilo odgovorno za izvajanje nadzora na strelišču za premikajoče se tarče. Varnost udeležencev prvenstva ni bila ogrožena, je zagotovila, ker so tekmovanje takoj prekinili in sanirali poškodbo na zaščitni steni. »Seveda ni bilo nobene možnosti, da bi prišlo do incidenta,« je še zapisala.

»Tekmovalci, trenerji in gledalci so bili na sosednjem strelišču v življenjski nevarnosti že v tistem trenutku, ko je skozi luknjo priletel prvi strel,« tem njenim trditvam ugovarja naš vir. »Za premikajočimi se tarčami je bil zid iz opeke, ki ni bil zapolnjen z betonom in ne zaščiten z lesom ali zemljo, ki bi ustavila izstrelke. Stena je bila prekrita s preprogo ali s platnom, zato strelec ni mogel videti, da je prišlo do preboja, kar se ne bi smelo zgoditi. Strelišče očitno ni ustrezalo varnostnim normativom, saj je izstreljeno malokalibrsko strelivo življenjsko nevarno tudi na razdalji do 1500 metrov.«

Po njegovih trditvah je bila strelska zveza dolžna preveriti, ali strelišče ustreza vsem varnostnim predpisom. »Kasnejša popravila so bila narejena samo zato, da so tekmovanje lahko izpeljali do konca,« je prepričan.