Peking je že pred izborom veljal za favorita, čeprav so tudi Kazahstanci pripravili dober projekt in njegovo predstavitev, zmagal pa je z majhno prednostjo. Za kitajsko prestolnico je glasovalo 44 od 85 delegatov, za Almaty pa 40, medtem ko se je en delegat vzdržal glasovanja. Glavne prednosti največjega kazahstanskega mesta v primerjavi s Pekingom so bile majhne razdalje med prizorišči in naraven sneg, a to ni bilo dovolj za večino glasov delegatov, ki so določili, da bodo leta 2022 še tretje zaporedne olimpijske igre potekale na Daljnem vzhodu. Pred tem bodo zimske olimpijce leta 2018 gostili v južnokorejskem Pjongčangu, leta 2020 pa bodo poletne igre v Tokiu.

(Foto: Reuters)

Peking, ki bo olimpijske igre leta 2022 gostil med 4. in 20. februarjem, že ima zgrajenih šest primernih prizorišč za olimpijska tekmovanja, zgradil pa bo še tri nova. Ob tem bodo tam zrasle tudi tri olimpijske vasi. Kitajska prestolnica, ki je leta 2008 gostila poletne olimpijske igre, je bila zaradi izkušenj z organizacijo takšnega tekmovanja v prednosti pred Kazahstanci, v Pekingu pa bodo lahko uporabili tudi kar nekaj istih prizorišč s takratnih iger, med drugim znameniti stadion Ptičje gnezdo.

(Foto: Reuters)

Delegati MOK so tokrat izbirali le med dvema kandidaturama, saj je mest, ki si želijo organizirati zimske olimpijske igre, vse manj (pred glasovanjem so iz igre izstopili Oslo, Stockholm, Krakov in Lvov), razlog za to pa so veliki stroški. Predvsem je tu izstopal ruski Soči, ki je lani pretiraval na vseh področjih in končno ceno organizacije zimskih olimpijskih iger pripeljal celo do neverjetnih 51 milijard dolarjev. Peking in Almaty sta napovedala precej skromnejša projekta. Kazahstanci bi za gradnjo olimpijske vasi, športnih prizorišč in druge infrastrukture porabili približno 1,85 milijarde dolarjev, Peking pa bo še nekoliko varčnejši in naj bi za vse skupaj zapravil 1,5 milijarde dolarjev.

Glede na to, da bo že MOK Kitajcem k organizaciji prispeval okoli 880 milijonov dolarjev, bodo ob dodatnem prilivu sponzorskega kapitala in prihodku od prodaje vstopnic v Pekingu v primerjavi s potratnimi Rusi v Sočiju verjetno igre sklenili z lepim dobičkom.

(Foto: Reuters)