Vsaj v Sloveniji bo odbojkarska pozornost usmerjena v Ljubljano, kjer se danes začenja dvodnevni turnir odbojke na mivki, toda iz športnega vidika bosta še pomembnejši tekmi evropske lige reprezentance v dvorani. Slovenska četa se bo pomerila v Romuniji, kjer bo lovila novi dve zmagi v boju za preboj na zaključni turnir četverice. Danes bo tekma ob 17. uri in jutri ob 16. uri. Spomnimo – končno zmagoslavje v evropski ligi odpira vrata svetovne lige, kar bi bilo pomembno tako za reprezentanco, da bi potem redno igrala proti najboljšim na svetu, kot za krovno zvezo, ki bi v blagajno prejela nove cekine.

Do zdaj so Slovenci na šestih tekmah oddali le eno točko na zadnji partiji proti Belorusiji za zmago s 3:2. Za preboj na zaključni turnir potrebujejo še najmanj pet točk. Tokrat je o dogajanju v reprezentanci spregovoril Gašper Ribič, ki je slovenski pomočnik italijanskega stratega Andree Gianija. »V Belorusiji smo po tekmah imeli prosto le pol dneva, v ponedeljek zvečer smo že trenirali v fitnesu, v torek pa smo opravili še dva treninga v dvorani, na katerih smo skušali odpraviti nekatere napake, ki so se pojavile na zadnjih tekmah, predvsem delo v bloku. Ogledali smo si tudi videoposnetke naših preteklih tekem,« je dejal Gašper Ribič.

Prvič v novi zasedbi bo v reprezentanci nekaj več sprememb v sestavi moštva. Iz Poljske je v domovino odšel korektor Mitja Gasparini, ki je pričakal rojstvo druge hčerke in se bo izbrani vrsti spet priključil prihodnji teden. Kmalu zatem si je roko poškodoval še bloker Danijel Koncilja. »V primerjavi s prejšnjimi tekmami smo nekoliko oslabljeni, tako da bo ekipa v precej spremenjeni postavi. Namesto Koncilje bo zaigral Uroš Pavlović, Gasparinija pa bo po vsej verjetnosti zamenjal Tonček Štern. Ena od kombinacij, ki jih imamo v mislih, je tudi možnost, da Klemen Čebulj zaigra na mestu korektorja. O tem se bomo v štabu dokončno odločili na podlagi zadnjih dveh treningov,« je pojasnil Ribič.

Cilj reprezentance, kljub odsotnosti dveh igralcev, ki sta na vseh dosedanjih tekmah igrala v prvi postavi, ostaja jasen: »Tekmi proti Romuniji želimo dobiti in si že pred zadnjim krogom evropske lige proti Grčiji zagotoviti nastop na zaključku na Poljskem. Zavedamo se, da so spremembe v ekipi velike, da bosta tako Pavlović kot Štern nosila veliko breme, a trenerji verjamemo, da se bo ekipa tudi na te spremembe odzvala pozitivno. Čakajo nas še videoanalize tekem romunske reprezentance in priprava na nasprotnika, v vsakem primeru pa sem prepričan, da bomo tudi proti Romunom igrali dobro in izpolnili zadane cilje.« vra