Nekaj zimske simbolike v sicer izjemno vročem juliju je včeraj vendarle bilo prisotne na Rogli. Od Zreč proti 1500 metrom nadmorske višine je bila megla za vrhunec poletja neobičajno gosta, temperature pa pri desetih stopinjah vse prej kot poletne. V hotelu Planja se do 2. avgusta ne bodo kondicijsko pripravljale le najboljše slovenske alpske smučarke. Okolica športnikov je bila precej rokometna, prijazna receptorka pa nam je povedala, da so trenutno na pripravah rokometaši Veszprema, Zagreba, Savdske Arabije, nekaj mladih slovenskih rokometašic, hrvaška namiznoteniška reprezentanca, nogometaši Novigrada, tekači Bovca…

Po novem prvi mož slovenskega alpskega smučanja pri ženskah Denis Šteharnik je ob našem prihodu zamišljeno strmel v prenosni računalnik. Preden se je pogovoril s kondicijskim trenerjem Urošem Jelenom, si je vzel dobre četrt ure in nam preslikal trenutno dogajanje v ženskem delu slovenske alpske smučarske reprezentance, ki bo rezultatsko podhranjena uspehov Tine Maze. Reprezentanca ima še eno samotarko, in sicer Ilko Štuhec. Mariborčanka se pripravlja po individualnem programu, vrata reprezentance pa so ji vselej odprta. Le da Štajerki obubožano slovensko smučanje ne more zagotoviti takšnih pogojev, ki bi si jih želela, predvsem pri treningu hitrih disciplin. Zato bo morala Ilka Štuhec večkrat globoko seči v žep, če bo želela biti konkurenčna v vseh disciplinah. Kljub temu najboljša slovenska alpska smučarka pred sezono ni pretirano zaskrbljena, saj pravi, da je vedela, kaj jo čaka, poleg tega pa je v Denisu Šteharniku našla somišljenika, ki ga je v slovenski alpski smučarski reprezentanci iskala dolga leta. Kaj bo to prineslo v rezultatskem smislu, bo pokazala sezona, že naslednja dva tedna pa bosta odločilna, če bo zbrala toliko sredstev, da se bo odpravila na izjemno drage priprave na južni polobli.

Šteharnik je pojasnil, da ženski del reprezentance v postavi Maruša Ferk, Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Vanja Brodnik in Ana Bucik od začetka junija opravlja kondicijsko vadbo v Višnji vasi. Smučarke si na skupnih pripravah ob torkih, sredah in četrtkih kuhajo same, vadijo pa dvakrat na dan. Ob petkih, sobotah in ponedeljkih trenirajo po individualnem programu, večina z osebnimi trenerji, nedelja pa je namenjena počitku. Reprezentanca je opravila že več tedenskih ciklusov in bo to nadaljevala najmanj do 17. avgusta, ko se bo odpravila na snežni trening. Za zdaj je bila ženska reprezentanca na snegu le šest dni, med 25. in 30. junijem na ledeniku Mölltal.

Snežni trening bo potekal na evropskih ledenikih, tako da bo po Šteharnikovih besedah ženski del reprezentance odvisen tudi od vremenske sreče. Pravi, da bi bilo nedvomno dobro, če bi se pripravljalni trening tako kot v preteklosti odvijal v Argentini, a v reprezentanci ni dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko »kupili« stabilne vremenske razmere in dober trening hitrih disciplin. »Postopoma dvigujemo intenzivnost. Del kondicijskega treninga dekleta izvajajo s smučarskimi čevlji in smučmi, da bi imeli kasneje na snegu čim manj težav. Žal mi je, da v primerjavi s konkurenco zaostajamo s snežnim treningom za približno dva meseca. To se bo gotovo poznalo na prvi tekmi v Söldnu. A sedaj ni čas za objokovanje, temveč trdo delo. Lahko pa rečem, da so punce kondicijsko pripravljene bolje kot lani,« pravi glavni trener.

Tudi alpske smučarke ta čas še nimajo podpisanih pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije. Pravijo, da jih doslej še niso niti dobile v vpogled, da bi kasneje lahko povedale svoje dopolnitve. V slovenskem smučanju se vse skupaj odvija bolj počasi. Po sistemu, da smučarji tako in tako nimajo druge izbire, kot da na koncu podpišejo pogodbe in sprejmejo pogoje, če želijo na tekmah nositi slovenski reprezentančni dres.