Za hokejiste Olimpije in Jesenic bo v ponedeljek naposled konec poletnega oddiha. Ker v Tivoliju še vsaj štirinajst dni ne bodo pripravili ledene ploskve, bodo treninge pred novo sezono oboji začeli kar v Podmežakli. Jeseniška postava, ki je aprila presenetljivo, a zasluženo osvojila naslov državnega prvaka, ostaja skorajda nespremenjena. Železarjem bo v drugoligaškem tekmovanju INL s klopi poveljeval nekdanji kapetan Dejan Varl, ki s samostojnim vodenjem članskega moštva še ni imel izkušenj. V Ljubljani so v zadnjih mesecih pripravili nekaj sprememb tako v vodstvenih strukturah kot na igrišču.

Manj kot 350.000 evrov za igralce

V Tivoliju se na mednarodnem prizorišču obeta nova porazna zima. Olimpija, ki je bila lani prepričljivo zadnja v EBEL, ima v igralskem kadru še manj kakovosti kot nazadnje. Že zdaj lahko z gotovostjo zapišemo, da moštvo ne bo sposobno poseči po končnici, kar se je Ljubljančanom zgodilo že v zadnjih treh sezonah. V prihajajoči zimi bo Olimpija za plače hokejistov namenila manj kot 350.000 evrov, medtem ko bo za trenerje in drugo osebje ob ledeni ploskvi namenila 70.000 evrov. Trener kluba bo vsaj še eno leto ostal Nemec Fabian Dahlem, ki je po odhodu dolgoletnega direktorja Matjaža Seklja odgovoren za kadrovsko politiko. Njegov pomočnik ostaja Bojan Zajc, vodja moštva bo odslej nekdanji olimpijec Jože Kovač, ki se je na tem položaju kot pedanten funkcionar izkazal že v reprezentanci.

Olimpija si zvezdniških okrepitev kajpak ne more privoščiti, saj je zaradi več kot treh milijonov evrov dolga v postopku prisilne poravnave. Če bo klubu uspelo izpeljati sanacijski načrt, bo lahko začel graditi zgodbo na novih temeljih. Ne gre pozabiti, da ima Olimpija v javnosti zaradi večletnih sumljivih poslov umazan sloves, kar ji onemogoča hitrejšo rast. Predsednik kluba Marko Popovič pravi, da bo 8. avgusta predstavil rezultate prisilne poravnave, za zdaj pa še vedno čaka odziv obeh bank upnic. Na vprašanje, ali bo igralcem v novi sezoni lahko zagotovil plačo vsak mesec, nima natančnega odgovora: »Fantom ne morem ničesar obljubiti, bom pa naredil vse, da bo finančni položaj čim boljši.« Ne pozabimo, da se je Olimpiji v zadnjih letih vedno zataknilo pri izplačilu plač že okoli novega leta.

Prva želja je stabilizacija kluba

Ljubljančani so predvčerajšnjim predstavili prvi tuji okrepitvi. Vratar Olivier Roy iz Kanade še nikdar ni branil v Evropi. Pri 24 letih je dokaj neizkušen, a je trenerja Dahlema prepričal s tehničnim znanjem. Ugibamo lahko, da najverjetneje ne bo zapolnil vrzeli po odhodu lani zanesljivega Andyja Chioda. Krilni napadalec Guillaume Desbiens pozna EBEL, kjer je v zadnji sezoni med vsemi hokejisti nabral največ kazenskih minut in ima sloves pretepača. Nazadnje je dosegel skromnih 24 točk, kar je celo manj kot dolgoletni napadalec Olimpije Anže Ropret. V klubu pričakujejo še dve okrepitvi na branilskem položaju, a o imenih še ne želijo govoriti na glas. Zgolj na preizkušnjo prihajajo v hokejskem svetu nepoznani Matt Harlow, Avstrijec Fabian Scholz, ki se v EBEL pri Linzu in Gradcu ni naigral, ter pri Slaviji vzgojeni Črt Snoj. Nekaj pogodb z domačimi igralci bo klub podpisal še ta konec tedna, za zdaj pa je še vedno nejasna usoda Matica Podlipnika, Gala Korena, Andreja Hebarja, Mihe Logarja...

Spomnimo, da je Olimpija v zadnji sezoni razočarala v igri z igralcem več, ki je v hokeju večinoma odločilnega pomena. S sedanjim kadrom bo lanski odstotek stežka popravila. Kako bo zeleno-bela ladja resnično plula v prihajajočem obdobju, bo delno znano že v času pripravljalnih tekem, ko Olimpija načrtuje sedem do osem preizkušenj. In kaj so največje želje predsednika Popoviča? »V prvi vrsti stabilizacija kluba, saj bi s tem največ pridobili. Težko je delati, če je porušeno zaupanje z igralci, dobavitelji in sponzorji. Na vseh ravneh moramo biti učinkovitejši.« Popovič zagotavlja, da moštvo ne bo trpelo pri pomanjkanju opreme, kar se je dogajalo v preteklosti. Kot pravi, Matjaž Sekelj ne sodeluje pri vsakodnevnem odločanju znotraj kluba, pomaga pa z nasveti in poznanstvi pri iskanju igralcev, kjer ima številne izkušnje.