Zakaj je prišla v javnost zdaj? Ker so na hrvaškem volitve in pametnih predvolilnih tem ni na voljo, ker slovenski zunanji minister počitnikuje pod Mont Blancom (ko mačke ni doma, miši...) ne pa v Kaštel Sućuraju, kot bi se za za Slovenca spodobilo, ker slovenski politiki gredo na počitnice in jim jih je treba zagreniti in ker so Slovenci že konec julija na najboljši poti, da presežejo dozdajšnje rekorde nočitev na hrvaškem koščku Jadrana, zato se Hrvati lahko nehajo klanjati Slovencem kot malim bogovom, ki rešujejo hrvaški proračun.

Je pa res, da bo čez nekaj dni v tej zgodbi zmanjkalo štofa in so velemojstri pikantnih in bizarnih štorij o dobrososedskih odnosih iz Plavega podruma po četrtem litru plavca in 4 kilogramih škampov na buzaro ugotovili, da bodo ob službe, če hitro ne najdejo nekaj, kar bo Slovence svetu pokazalo v pravi luči. In so našli. Skozi medije je kot blisk šinil »breaking news«, da je Bloombergova raziskava o dekadentnosti posameznih držav in narodov pokazala, da je Slovenija v samem vrhu in da jo prehiteva samo še Švejkova Češka. Sam razvrat in razkroj je ta država, nekdanje noriško kraljestvo, ki bolj spominja na stari Rim v zadnjih izdihljajih kot na cvetočo, urejeno in bogato Švico. Takšnih pijancev, mamilarjev, zgubarjev pri igrah na srečo in uživalcev vseh vrst poživil ni nikjer kot na sončni strani Alp. Zakaj v tej Bloombergovi raziskavi tunkam Hrvate kot sle, ki raznašajo grozljive novice? Iz preprostega razloga, ker je res neprijetno živeti v neposredni soseščini tako izprijenega in pokvarjenega naroda, kaj šele, da bi z njim sedel na tam neki arbitraži in razpravljal o tako pomembni stvari, kot je meja. Hrvaška, ki je zaradi svoje zmernosti pri pitju, kajenju in zakajanju, medžugorski bogaboječnosti, dobrohotnosti, prijaznosti in vljudnosti na tej lestvici šele na 15. mestu, se je morala odzvati in svet seznaniti s kakšno dekadentno svojatjo izpod Alp ima opravka.

A pikzigmarji iz Plavega podruma so, najbrž zaradi zakajenega prostora in slabe luči, spregledali, da je bombastična novica zelo stara, saj je raziskava opravljena že pred dvema letoma, povrhu vsega pa ima povsem obratni učinek od želenega. Če so Slovenci res takšni pivci in nemoralni uživači, potem si najbrž to lahko privoščijo. Takšna dekadenca ni zastonj. Očitno so bogati veseljaki, razvratneži in bonvivani in zato ljudje od vsepovsod drvijo v slovensko prestolnico, da po šivih poka, da bi še sami na lastni koži občutili vse čare dekadence. Pa še bolj zdrava je od hrvaške pridnosti in vzdržnosti. Druga Bloombergova raziskava namreč kaže, da Slovenci v povprečju živijo vsaj tri leta dlje od Hrvatov. Fantje iz Plavega podruma so upravičeno že dobili izredno odpoved.