Še v ponedeljek v mariborskem rektoratu niso komentirali grehov dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) in so naštevali neutemeljene razloge, zaradi katerih naj ne bi mogli hitro in odločno ukrepati zoper profesorja, ki je diplomo svoje študentke pred leti kot svojo študijo prodal Darsu. Včeraj pa je rektor Igor Tičar razposlal nedvoumno sporočilo: Klavdija Logožarja je pozval, naj nemudoma odstopi. Rektor je namreč preučil dokumentacijo in se seznanil z vsemi okoliščinami, ki so bralcem Dnevnika znane že od preteklega tedna.

Glavni tajnik univerze Teodor Lorenčič je v začetku tedna trdil, da Logožarjeva študija ni plagiat in da dekan potemtakem ni kršil avtorskih pravic diplomantke. »To je civilnopravno razmerje med študentko in profesorjem, saj se je to zgodilo v okviru zasebnega podjetja. Ker se je to zgodilo znotraj zasebnega s. p., je bil Logožar sankcioniran,« je trdil Lorenčič. Logožarja je zato, ker je kot samostojni podjetnik leta 2008 prevzel posel univerzi in je z omenjeno študijo zaslužil 24.000 evrov, univerza leta 2009 kaznovala z opominom pred krivdno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Vendar takrat še ni bilo znano, da je to študijo v celoti prepisal iz diplomskega dela študentke, katere mentor je bil.

Lorenčič je še trdil, da si rektor ne more privoščiti »hitrih pobalinskih« odločitev. »Tako to ne gre. Rektor je odgovoren za zakonito delovanje univerze,« je opozarjal glavni tajnik. A se je včeraj izkazalo, da so hitre poteze v mariborskem rektoratu vendarle možne. Tičar je namreč spoznal, da je treba ubraniti ugled in integriteto Univerze v Mariboru in da ne potrebuje posebne komisije, ki bi pomagala raziskati vse vidike tega prepisovalskega primera.

Rektor hoče zaščititi ugled univerze

»Razkritje primera spornega ravnanja dr. Logožarja v odnosu do njegove študentke, ki ga je kot profesor storil leta 2008, me je močno pretreslo,« je zapisal. »Dr. Logožar velja za strokovnega in delavnega sodelavca. Vendar zame kot rektorja Univerze v Mariboru ni pomembnejše stvari, kot da zaščitim ugled in integriteto Univerze v Mariboru na vseh ravneh njenega delovanja. Po preučitvi dokumentacije in seznanitvi z okoliščinami tega primera ocenjujem, da je breme, ki ga je z moralno in etično spornim dejanjem dr. Logožar prevzel na svoja ramena, preveliko, da bi bil še lahko dekan. Zato ga kot rektor Univerze v Mariboru pozivam, naj nemudoma odstopi s funkcije dekana.«

Logožar je vseskozi vztrajal pri napovedi, da ne bo odstopil. Ali bo upošteval rektorjev poziv, še ni znano, ker je dekan do 17. avgusta odsoten. Iz Tičarjevega sporočila pa ni možno razbrati, ali bo univerza sprožila disciplinski postopek zoper Logožarja. Če postopka za krivdno prekinitev delovnega razmerja ne bo sprožila, bo dekan EPF, tudi če odstopi, še naprej izredni profesor na tej fakulteti. To dejstvo bržkone ne bo pozitivno vplivalo na ugled univerze, ki ga Tičar zdaj skuša zaščititi. Rektor tudi ne bo terjal odstopa prorektorja za finančne zadeve Žana Jana Oplotnika, ki je bil v času naročila in plačila študije podpredsednik uprave Darsa. Po njegovi oceni za to ni nobenega utemeljenega razloga.