Svetovno prvenstvo v Kazanu ima dvojno vlogo. Najprej gre za največji plavalni dogodek leta 2015, a hkrati tudi za generalko pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Kdor se želi okititi z olimpijskim odličjem, je moral že zdavnaj zagristi v trdo delo, zato bo moral dobro formo pokazati tudi v Rusiji.

Enako velja za plavalce iz slovenske reprezentance, ki se je na pot proti Kazanu odpravila včeraj. Prva postaja je bil München, kjer je opravila dva treninga, danes zvečer pa bo čez Moskvo prispela v Kazan. Na krovu je bila tudi 18-letna Nastja Govejšek, ki počasi prevzema vodilno vlogo pri ženskah v slovenski izbrani vrsti. »Boljše bi bilo, če bi prišli v Kazan kakšen dan prej, da bi imeli več časa za pripravo na bazen. Toda pri zvezi so iskali najcenejšo povezavo iz Ljubljane do Kazana, zato letimo malce čudno,« je povedala Govejškova. »Koristno je, če si prej na prizorišču, da pogledaš, kje so različni prostori, da spoznaš startne bloke in da dobiš nove občutke v bazenu. Pa tudi ves dan bomo potovali, zaradi česar bodo mišice malce zakrčene, zato je boljše, da več plavaš. Zraven bo še nekaj težav s časovno razliko, kar so vse dejavniki, zaradi katerih bi mi bolj ustrezalo, če bi prišli prej v Kazan,« je pristavila na temo dolgega potovanja iz Slovenije v Rusijo.

Nastja Govejšek bo najbolj obremenjena slovenska tekmovalka, saj bo v bazen skočila v štirih različnih disciplinah – 100 in 50 metrov prosto ter 100 in 50 metrov delfin. »Na zadnjih pripravah sem na treningih plavala precej dobro. Moj cilj je, da v vseh disciplinah dosežem osebne rekorde. Več pričakujem od delfina, v katerem sem v primerjavi z lanskim letom najbolj napredovala. Na 50 delfin lahko pridem v polfinale in dosežem osebni rekord, ki ga lahko precej izboljšam tudi na 100 delfin,« je delovni načrt opisala plavalka, ki prihaja iz Griž pri Celju. »Konkurenca bo močna, še bolj kot pred dvema letoma. Pričakujem veliko svetovnih rekordov, tekmovanje v Kazanu pa je eno leto pred olimpijskimi igrami, zato bo konkurenca toliko hitrejša.«

Z velikimi tekmovanji ima že nekaj izkušenj. Med drugim je pri petnajstih letih nastopila na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu. »Jasno, da mi misli uhajajo že k naslednjim igram v Riu de Janeiru. Želim si priti na olimpijske igre. Zdaj so objavili norme Olimpijskega komiteja Slovenije, s katerimi si lahko kasneje zagotoviš povabilo, na igre pa se zagotovo prebiješ z izpolnjeno normo A. Trenutno ji nisem blizu, a imam čas še skoraj vse prihodnje leto,« pravi.

Ker v bližnjem Velenju nimajo olimpijskega bazena, je Nastja Govejšek že dlje časa od doma. »Od junija sem vseskozi nekje na pripravah. Probleme sem imela z visokimi temperaturami, toda zadnje dni sem bila na pripravah v Ravnah na Koroškem, kjer imajo dobre pogoje. Bazen je v redu, voda ni pretopla. Je pa res, da si moram vse te priprave kriti sama s pomočjo staršev. Sponzorjev nimam. Štipendijo imam, a je premajhna za kritje vseh stroškov,« je opisala tudi temnejšo plat slovenskega plavanja.