Iz kubičnega metra lesa nastane okoli 100 kilogramov oglja, ki se danes uporablja predvsem za peko na žaru. Konec tega tedna se bodo oglarji zbrali v Kranjski Gori, pri Gozdu - Martuljku pa bo kopo prižgal znani oglar Klemen Zupančič - Grizli: »Tokrat bo kopa dala okoli 2 toni oglja. Tudi mlajši pridejo gledat in pomagat, oglarstvo je trdo delo in seveda znanje. Treba je vedeti, kako zakuriti kopo oziroma kdaj je oglje gotovo...« je dejal izkušeni oglar, ki je ob tem povabil vse radovedneže, da se mu pridružijo ob kopišču pri Gozdu - Martuljku ta petek od 18. ure dalje. Sicer pa je po Sloveniji »živih« okoli 20 kopišč na različnih lokacijah, imamo oglarsko pot v Selški dolini pod Sv. Mohorjem in v Oglarski deželi pri Litiji.

Kot poudarja predsednik kluba slovenskih oglarjev Jože Prah, je podlaga ohranitvi te dejavnosti tradicija, danes pa je pomembna tudi zaradi povezovanja z drugo turistično ponudbo in je primerna tržna niša. Slovenija porabi okoli 1000 ton oglja na leto, kar pomeni, da ga naš trg še potrebuje in je torej oglarjenje lahko tudi donosno. Kilogram oglja je vreden okoli 0,7 evra. šu