Med obiskom v Sloveniji se je Paolo Basso največ časa zadržal v Goriških brdih, kjer je na več degustacijah spoznaval vinske posebnosti tega vinorodnega okoliša. Na dvorcu Zemono pa se je svetovni prvak obiskovalcem predstavil s svojimi veščinami. Opravil je javno degustacijo dveh vin in prikazal zahteven postopek dekantiranja vina, izbrani vinarji pa so mu predstavili vina, ki so na pomembnejših ocenjevanjih in tekmovanjih prejela najboljše ocene. Za kulinarično spremljavo je poskrbel Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne pri Lojzetu, predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja pa je Paolu Bassu ob tej priložnosti izročil tudi priznanje za pomemben prispevek k širjenju vinske kulture v Sloveniji.

V pogovoru z vinarji in drugimi obiskovalci je najboljši sommelier na svetu spregovoril o najbolj razvitih vinskih trgih, pri tem izpostavil Anglijo, kot primer trga z izjemno razvito vinsko kulturo in izrazito tržno usmerjenostjo. Basso je poudaril, da v tem trenutku mnogim sommelierjem in vinarjem predstavlja velik izziv azijski trg, ki večinoma še spoznava vina in vinsko kulturo, vendar z izjemno hitrostjo. »Ni naključje, da lahko prav tam srečamo največ vrhunskih restavracij, potrošnja pa večinoma sledi vzorom, kritikam in ocenam vinskih strokovnjakov Evrope in Amerike,« je povedal svetovni sommelierski prvak. Basso je tudi opozoril na vedno bolj izrazito cenovno občutljivost tistih, ki uživajo vina. Tudi zato za sommelierje, ki jih najbolj cenijo prav v Franciji in Japonskem, velik izziv predstavlja iskanje vinskih rešitev, ki lahko ob pravem trenutku zadovoljijo in povežejo izkušnjo prostora, tradicije, kulinarike, želje in zmožnosti gostov.

Intervju s Paolom Bassom lahko preberete v jutrišnji izdaji Dnevnika.