Medtem ko številna pomembna slovenska podjetja, ki so zašla v finančne težave, kot po tekočem traku prevzema Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), nekateri dolžniki vendarle prepričajo njeno vodstvo o poplačilu dolgov, po katerem ne bi ostali brez vsega.

Eni redkih, ki jim je uspelo doseči dogovor in se izogniti zasegu lastništva, so člani družine Forštner iz Velenja, ki obvladujejo velik del lokalnega gospodarstva. Pod okriljem njihove skupine Fori, ki obsega tovarne Fori, TT Okroglica, Emo-Tech in Elvel, je zaposlenih okoli 600 ljudi, s posli za avtomobilsko industrijo in industrijo bele tehnike pa so nazadnje leta 2013 ustvarili več kot 37 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

15 milijonov evrov v štirih letih

Zaradi visokih dolgov, ki skupaj z obrestmi znašajo malo manj kot 35 milijonov evrov, jim je grozil razpad poslovnega imperija, a so se še pravočasno rešili. Najprej so z bankami v drugi polovici lanskega leta dosegli dogovor o večmesečnem mirovanju obveznosti, vmes pa pripravili vse potrebno za sklenitev končnega sporazuma. Vse to so kronali maja letos, ko so z DUTB in drugimi upniki podpisali krovno pogodbo o reorganizaciji dolga skupine Fori.

»Gre za dolgoročno prestrukturiranje obveznosti do konca leta 2019. Odpisa obveznosti s strani upnikov ni bilo. Naše nepotrebno premoženje, zlasti nepremičnine, ki so poslovno nepotrebne in nezasedene, prodajamo že nekaj let, so pa dezinvesticije nepotrebnega premoženja skupine Fori vključene tudi v pogodbo, sklenjeno z bankami,« so dogovor potrdili v skupini Fori. Več podrobnosti niso razkrili.

Kljub temu smo dobili dokumente, iz katerih so razvidne podrobnosti finančnega prestrukturiranja. Tako bodo morali Forštnerjevi v naslednjih štirih letih poplačati za okoli 11,4 milijona evrov glavnic posojil in dobre štiri milijone evrov obresti, obenem pa še za dva milijona evrov obrokov lizinga. Letos in v prihodnjem letu bi za banke in lizinške hiše šlo skupno štiri milijone evrov, v letih 2017, 2018 in 2019 pa še od 3,7 do štiri milijone evrov letno.

EBITDA odslej le še navzgor

Vse to naj bi jim omogočalo izboljšanje rezultatov in donosnosti poslovanja. V letošnjem letu naj bi denarni tok iz poslovanja (EBITDA) obdržali nekje pri 5,7 milijona evrov, nato pa bi ga z različnimi ukrepi začeli zviševati. Vrhunec naj bi dosegli v letih 2018 in 2019, saj naj bi dosegli okoli 8,55 milijona evrov. Po trenutnih projekcijah naj bi v petih letih ustvarili 37 milijonov evrov EBITDA. Polovica tega bi šla za investicije in obratni kapital, drugo pa za upnike.

»Skupina Fori z vsemi družbami posluje v skladu z večletnimi poslovnimi načrti, ki predvidevajo vsakoletno pozitivno poslovno rast (prihodka, dobička, EBITDA). Pričakujemo, da bo pri nekaterih podjetjih v skupini načrt v letošnjem letu presežen,« so optimistični v Velenju.

Skupina Fori bo sicer z rednim poslovanjem glede na dostopne podatke odplačala manj kot polovico trenutnega dolga. Na koncu bo morala plačati dodatnih 21 milijonov evrov. Tega bo očitno zmanjševala z odprodajo premoženja. Kot smo izvedeli, naj bi v letu 2016 prišlo do prodaje nekdanjih prostorov njihove orodjarne Emo-Tech v Polzeli in še nekaterih drugih nepremičnin. Največ, kar 5,7 milijona evrov, pričakujejo od prodaje kamnoloma Podgora v Šmartnem ob Paki, ki so ga Forštnerjevi pred leti v vprašljivih okoliščinah prevzeli od Gradisa Celje. Skupno naj bi skupina Fori s prodajo poslovno nepotrebnega premoženja iztržila približno 12 milijonov evrov.

Če bodo vračali dolgove, bodo preživeli

Da bi finančna sanacija skupine Fori uspela, banke pa ne bi odpoklicale posojil, bodo morali Forštnerjevi izpolnjevati več pogojev. »Glavni pogoj je spoštovanje plačilnih rokov, ki se jih dosledno držimo, in prepričani smo, da do kršitev ne bo prišlo,« so pojasnili. Po naših informacijah je pomembno tudi, da v skupini Fori dosegajo določeno raven EBITDA. Nad tem, ali v skupini Fori izpolnjujejo obveznosti in poslujejo v skladu z dogovorjenimi načrti, bo bdel posebni odposlanec bank. Po zadnjih podatkih to vlogo opravlja Janko Šteharnik, nekdanji prvi mož Iskraemeca.