Avokado vsebuje dobre nenasičene maščobe, ki ščitijo pred srčno-žilnimi bolezni, izboljša pa tudi prebavo. V njem so prav tako oleinske kisline, ki pripomorejo k zniževanju holesterola, in kalij, ki uravnava krvni tlak. Zaradi vitamina E je avokado koristen tudi pri obnavljanju kože in zmanjševanju brazgotin.

Nikar pa ga ne jejte samega – obvezno ga vsaj posolite in pokapajte z limoninim sokom. Večina ga uporablja v smutijih, lahko pa nadomešča tudi maslo v sladicah. Zagotovo poznate omako guacamole, avokado pa je odličen dodatek tudi v mešanih solatah ali denimo pri zelenjavnem rižu.

V današnjem receptu avokado sicer ni glavna zvezda, je pa odlična pika na i že tako zdravemu obroku. Gamberovi polpeti, ki jih lahko v tem receptu preprosto nadomestite tudi s tunino ali lososom, so zdravi in izredno okusni.

Polpete lahko postrežete na posteljici iz solate ali pa v hamburgerjih: malo solate, polpet in rezine narezanega avokada, posoljenega ter pokapanega z limono, in pohvalili se boste lahko z unikatnim in odličnim hamburgerjem.

Ker je priprava takih polpetov izredno preprosta in ni zamudna, je ta jed idealna za vroče poletne dni.

Več receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za polpete:

200 g gamberov, 1 pest sveže blitve ali špinače, 1/2 zelene bučke, 1/2 mlade čebule, 1 strok česna, 1 jajce, 6 žlic drobtin, 1 šopek svežega peteršilja, 1 žlička (kajenskega) popra, 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno), 1 žlička soli, 1/2 žličke naribane limonine lupinice

Sestavine za avokadov preliv:

1/2 avokada, 0,5 dcl vode, 2 žlici limoninega soka, 1/2 stroka česna, 2 ščepca soli, poper

Priprava

Bučko naribajte in pustite stati 5 minut, da spusti vodo. Gambere grobo sesekljajte, jim dodajte ožeto bučko, sesekljano blitvo, peteršilj in čebulo ter nariban česen. Dodajte še jajce, poper, čili in sol ter naribano limonino lupino in 4 žlice drobtin ter dobro zmešajte. Z mokrimi rokami oblikujte kroglice, velike kot žogice za golf. Na krožnik dajte preostali dve žlici drobtin in v njih povaljajte vsako kroglico posebej ter jo s prsti nežno potapkajte v male okrogle diske. Iz te mase lahko naredite približno 8 manjših diskov. Za 15 minut jih postavite v hladilnik.

Vse sestavine za preliv prenesite v mešalnik in zmešajte v kremast preliv. V večji ponvi segrejte tri žlice olja in na segretem na obeh straneh popecite gamberove polpete, približno 3 minute na stran.

Na krožnik razporedite solato, nanjo položite polpete in čez polijte avokadov preliv. Okrasite z listki svežega peteršilja in postrezite.