Državno prvenstvo v atletiki v Novi Gorici je bilo ogledalo dosedanjega dela atletske sezone. Glavni junaki so bili številni mladi slovenski atleti, ki so blesteli na evropskih in svetovnih prvenstvih v mlajših kategorijah. Glavni poraženci pa številni najboljši slovenski atleti, vsaj po kriteriju Atletske zveze Slovenije, ki na vrhuncu sezone kažejo bledi obraz daleč od norm za nastop na vrhuncu sezone – avgustovskem svetovnem prvenstvu v Pekingu. Pogled na dosežke zmagovalcev kaže, da slovenska atletika nima razlogov za bahanje.

Najodmevnejšo zmago je dosegel Luka Janežič, ki je postal državni prvak v teku na 100 metrov. Devetnajstletni Vodičan je namreč specialist v teku na en stadionski krog, v tej sezoni pa je na 400 metrov osvojil bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v Estoniji ter v tej disciplini izpolnil tudi normo za nastop na članskem SP na Kitajskem. Ker je v zadnjem času veliko tekmoval na 400 metrov, se je Janežič odločil, da bo na državnem prvenstvu tekmoval v sprintu. Z naslovom prvaka je potrdil, da gre za izjemen talent, ki bo lahko imel pred seboj lepo prihodnost. »Želel sem imeti predvsem dober trening hitrosti. Menil sem, da bo postal državni prvak Jan Žumer. Seveda sem vesel naslova, saj sem v tej sezoni najboljši v Sloveniji na vseh najkrajših razdaljah,« je bil zadovoljen varovanec nekdanjega sprinterja Roka Predaniča. Janežič je bil tudi edini Slovenec, ki se je v teku na 200 metrov spustil pod mejo 21 sekund.

Največ oči je bilo uprtih v Roberta Rennerja, novega evropskega prvaka med mlajšimi člani. Skakalec ob palici je nakazal, da se razvija v odličnega športnika, ki si pridobiva vse več izkušenj. Prvič v karieri je začel skakati pri 525 centimetrih (prej vselej pri nižjih višinah) in imel precej težav z začetno višino. Potem ko je premagal Andreja Poljanca, je atlet Kladivarja postavil letvico na 565 centimetrov, kar bi bil nov slovenski rekord in norma za nastop v Pekingu. Renner je bil zelo blizu v zadnjem poskusu. »Ker sva bila s Poljancem sama v boju za zmago, so si skoki sledili hitreje kot na drugih tekmah. Dal bom vse od sebe, da izpolnim normo za Peking. Prvo priložnost bom imel na balkanskem prvenstvu konec tedna v Romuniji,« pravi Robert Renner.

Nasmešek se je na obraz znova prikradel Maruši Mišmaš. Grosupeljčanka je vse hitrejša, potem ko se je večji del sezone ukvarjala z zdravljenjem poškodbe. V Novi Gorici je morala znova pokazati, da je mlajša generacija hitrejša od starejše. Posledično je v zadnjih stotih metrih na 1500 metrov prepričljivo ugnala Sonjo Roman, prepričljivo boljša pa je bila tudi včeraj na 3000 metrov. Trener Svijetlan Vujasin je zadovoljen z napredkom in pravi, da bo atletinja Massa svoj vrhunec doživela čez slab mesec v Pekingu.

Tudi po državnem prvenstvu slovenska atletika ostaja s petimi izpolnjenimi normami za nastop na posamičnem vrhuncu na Kitajskem. V Pekingu bodo zanesljivo nastopili Luka Janežič na 400 metrov, Žan Rudolf na 800 metrov, Martina Ratej v metu kopja, Maruša Mišmaš v teku na 3000 metrov z zaprekami in Tina Šutej v skoku ob palici. Rok za dosego norm je do 10. avgusta. Sprinterka Maja Mihalinec je tudi v Novi Gorici potrdila, da je sposobna doseči normo tako za 100 kot 200 metrov. A ima atletinja Velenja v tej sezoni precej smole z vetrom, saj ji praviloma piha v prsi. Najbliže izpolnitvi norme za Peking je bila sprinterka Sabina Veit, ki je cilj v teku na 200 metrov zgrešila za sedem stotink.

V slabi luči se je predstavila Snežana Vukmirović, ki je bila na drugi tekmi zapored v troskoku poražena v domači konkurenci. Znova jo je premagala državna prvakinja Saša Babšek, tokrat pa tudi Petra Koren. Bolj kot tretje mesto v državi so za Vukmirovićevo skrb zbujajoči rezultati, saj je komaj preskočila mejo 13 metrov, kar je eden njenih najslabših dosežkov zadnjega desetletja. Tudi Saša Babšek se ob naslovu prvakinje ni bahala, saj ve, da dosežek 13,25 metra ni takšen, da bi jo v sicer uspešni sezoni zadovoljil.