Spominjanje na minule vojne in v vojnah izgubljena človeška življenja mora nujno vsebovati tudi sporočilo miru, sožitja, sprave, odpuščanja in razumevanja med narodi in verstvi. Pripomore naj k reševanju aktualnih svetovnih izzivov, so bili soglasni udeleženci medverskega srečanja predstavnikov katoliške, srbske in ruske pravoslavne, evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi, grškokatoliške cerkve in islamske ter judovske skupnosti v Sloveniji. Na pobudo Društva Slovenija-Rusija so ga pripravili na Bledu. V takšnem duhu je potekala tudi spominska slovesnost ob 99. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem (postavili so jo preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim tovarišem pod snežnim plazom med gradnjo ceste čez prelaz Vršič), ki se je je udeležilo več kot 1500 ljudi.

Zagotavljanje varne prihodnosti

O tem, da je mir največja vrednota in da so vojne nesmiselne, saj prinašajo le trpljenje, strah in uničenje, so bili soglasni tudi govorniki: častni član Društva Slovenija-Rusija Milan Kučan, predsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Medvedjev in predsednik slovenske vlade Miro Cerar.

»Po sto letih vemo o vojnah veliko. Manj jasna je prihodnost. Vendar nas to ne razvezuje odgovornosti. Živimo v času negotovosti. Dve vojni, ki ju je spočela Evropa in vanju potegnila ves svet, ter okopi, zidovi in železne zavese so v zavest Evropejcev vklesali trd zgodovinski nauk. Brez miru so demokracija, človekove pravice, blaginja le slepilo, so le prazne besede,« je povedal slavnostni govornik Milan Kučan in poudaril, da ni naloga politikov, da nam govorijo, kako vojne še vedno obvladujejo svet in so znova možne tudi v našem prostoru, ampak zagotavljanje miru, varnosti in zanesljive prihodnosti. Samo za to imajo mandat državljanov, je prepričan.

Dmitrij Medvedjev je dodal, da se spreminjajo sistemi in države, da pa kapelica tudi po skoraj sto letih še vedno stoji in spominja na umrle vojake. To je spomenik nesmiselnosti vojne, je menil in dodal: »Visoko cenim prijateljstvo s slovenskimi ljudmi. To ni sodelovanje, ki bi bilo odvisno od konjunkture. Politiki so tisti, ki sprejemajo odločitve, in narediti morajo vse, kar si ljudje želijo. Praznovanje pod Vršičem je velik dan tudi zato, ker letos slavimo 70. obletnico zmage nad fašizmom, za kar imamo zasluge oboji, tako Slovenci kot Rusi. Povezuje nas slavna zgodovina in pri tem moramo vztrajati.«

Krepitev prijateljskih odnosov

Častni pokrovitelj 99. obletnice Ruske kapelice Miro Cerar je izjemni spomenik pod Vršičem primerjal s tremi razsežnostmi. S človeško, ko s proslavami vsako leto utrjujemo medčloveške odnose, z duhovno, ko se spominjamo mrtvih in smo v duhu skupaj s preminulimi vojaki in drugimi žrtvami, ter s tretjo, da so vse vojne in nasilja nesmiselni.

Član Društva Slovenija-Rusija dr. Anton Bebler meni, da je srečanje pod Vršičem pomemben meddržavni politični dogodek. »S tem potrjujemo in krepimo prijateljske odnose med samostojno Slovenijo in Rusko federacijo. Prav od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in Nato pa je dobil ta dogodek dodatno težo. Obisk predsednika vlade Ruske federacije je dejanje, ki naj bi prispevalo k umiritvi slabih odnosov med nekaterimi članicami Evropske unije in Ruske federacije. K temu naj bi prispevala tudi okrepljena verska delegacija. Obisk bo zagotovo pripomogel tudi h krepitvi gospodarskega sodelovanja,« razlaga Bebler, ki je opozoril še na eno letošnjo posebnost: »Bistveno manj je bilo tokrat ruskih vojakov in obisk Medvedjeva kot predsednika vlade največje države na svetu, ene svetovnih velesil in stalne članice varnostnega sveta OZN, nenazadnje pomeni tudi čast za Slovenijo.«

Ne diktatu Evropske unije

Predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek je prepričan, da je obisk Medvedjeva nadaljevanje dobrih vezi, ki jih imata oba slovanska naroda, ki sta bila v drugi svetovni vojni na strani zmagovalcev. Obenem, tako Turnšek, je to signal Evropski uniji, da ni treba, da smo ji vedno poslušni. Podobnega mnenja je bil direktor severnoprimorske regijske razvojne agencije Črtomir Špacapan, ki je obisk ocenil za pomembnega tudi z gospodarskega vidika. V prihodnjih dneh namreč na Goriškem pričakujejo kar dve ruski gospodarski delegaciji. Obenem naj bi bila po Špacapanovih besedah odločitev Slovenije, da je povabila predsednika vlade Ruske federacije, izjemno pomembna zato, da pokažemo, da ne mislimo vselej tako, kot nam narekuje Evropa.