Prva plaža Jadrana

Če niste Warren Buffett, tretji najbogatejši človek na svetu, ki se ne more odločili, ali bi si kupil grški otok ali ne – menda so se s krizo zelo pocenili – potem je velika verjetnost, da ste ali pa še boste plavali ob jadranskih plažah. Naj bo to samotna uvala ali pa urbana plaža, v vsakem primeru je ta hip oh in sploh najbolj vroča hrvaška plaža Lido Bevanda beach resort v Opatiji. Vanjo so vložili več kot dva milijona evrov, ponuja pa plažno doživetje s petimi zvezdicami: ležalnike in zavese vseh mogočih oblik, streho v primeru dežja, bazen, koktajle, kulinarične prigrizke in penino v potokih, zvečer pa primerno zabavo.

Ker je bila to prej priljubljena plaža prebivalcev Opatije, se seveda ti pritožujejo, ker se na njej ne bodo mogli več brezplačno sončiti. Toda zasebni koncesionarji plaže so prebivalcem, ki bodo pri blagajni pokazali osebno izkaznico z navedenim bivališčem v Opatiji, obljubili polovično ceno najema ležalnika.

Severina, kraljica jadranskih koncertov

Res pa je, da le to, kar je brezplačno, pritegne množice. Koncert Željka Joksimovića ob začetku teniškega turnirja v Umagu je bil sponzoriran in je privabil 12.000 obiskovalcev. Nasploh so koncerti na Jadranu velik magnet in jih je, kolikor želite in kakršne želite. Ni ga hrvaškega estradnika, ki ne bi poleti nastopal ob obali. Massimo je denimo razprodal dva koncerta v Šibeniku, Tony Cetinski nastopa v vsaki jadranski vasi, vrhunec pa naj bi bil nastop skupine Bijelo Dugme v puljski areni.

Med poletnimi nastopajočimi na obali je abonirana tudi Severina, ki je izjavila, da sploh ne bo šla na dopust, saj se bo nakopala med koncerti. Skupaj z novim, petnajst let mlajšim partnerjem Igorjem Kojićem, sinom srbskega folk pevca, čigar fotografije skupaj s sinom redno objavlja na svojem instagramu. Za jesen napovedujeta poroko, do takrat pa Severina nastopa po Jadranu in reklamira sladoled. V soboto je zašla tudi v Koper. Sicer koncert ni bil brezplačen, tako kot je bil njen novoletni nastop na glavnem trgu v Poreču, pa vendar je Seve veleatrakcija, ki jo drvi gledat staro in mlado.

Do političnega denarja s parfumom

Pred Severino je na istem koprskem trgu nastopil revolucionarni Manu Chao, ki je tudi na svojevrstni jadranski turneji. Pozneje se je namreč ustavil v Zadru in 10.000 ljudi pripravil do tega, da so vzklikali »Ne boste vrtali!« in »Ne damo Jadrana!« Z razlogom: na oder je spustil aktiviste zadruge SOS Jadran, ki se bojuje proti črpanju nafte na Jadranu.

Za prepoved črpanja nafte na Jadranu se zavzema tudi hrvaška stranka ORaH, ki je ta teden predstavila unikaten način financiranja stranke – s parfumom. Ta ima vonj po orehu, pripravil ga je strokovnjak za parfume, ki je član stranke, menda pa ga bo veselo nosila glavna zvezda stranke Mirela Holy. Da bi bili popolnoma enakopravni, so parfum izdelali v moškem, ženskem in univerzalnem vonju za oba spola.

Parfumov pa ni treba prodajati Hillary Clinton. Njeno kampanjo so množično podprli hollywoodski zvezdniki liste A. Recimo Reese Witherspoon, Leonardo DiCaprio, Steven Spielberg, Ben Affleck in Quincy Jones pa Magic Johnson in Barbara Streisand, ki je tako in tako dolgoletna podpornica Clintonovih. Vsak je prispeval po 2700 dolarjev, kot je najvišja dovoljena zasebna donacija v predsedniški kampanji.

Karađorđević s Kusturičevo hčerjo

Še dolgo bomo čakali na vprašanje, ali bo Clintonova prva predsednica ZDA ali le večna kandidatka. Tako kot je večen prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. A nič zato – jugoslovanski princ je minuli teden priredil najelitnejši dogodek na Balkanu, praznovanje svojega 70. rojstnega dne. Tri dni so trajala slavja v Kraljevskem in Belem dvorcu na beograjskem Dedinju in v srbsko prestolnico so se zgrnile kronane glave iz vse Evrope, skupaj 400 gostov. Prileteli so knez Albert iz Monaka, španska kraljica mati Sofija, švedski kraljevski par, kralj Gustav in kraljica Sofija. Kraljevi gosti so bivali in se gostili v dvorcih, nato križarili po Savi in Donavi, glavna zabava pa je bila na vrtu dvorca. Ker je bilo to slavje državnega pomena, so se na večerjo prislinili tudi politiki in patriarh Irinej.

Bolj kot vsi kraljevski gostje pa je Srbe navdušil sin prestolonaslednika princ Aleksandar III. Karađorđević. Na očetovo slavje je namreč prišel s svojo izbranko Dunjo, hčerjo Emirja Kusturice. Zaradi nje se je princ iz Londona preselil v Beograd in presrečni oče Aleksandar je namigoval na kraljevsko poroko. Združitev družin Karađorđević in Kusturica bi bila gotovo izjemen dogodek za srbsko mitologijo.

Plažna moda “facekini” in očala maybach

A zdaj je prevroče, da bi razmišljali o pomenu srbske dinastične poroke. Res je treba oditi na plažo. In samo pameti se imamo zahvaliti, da tudi na naših plažah ni mode »facekinijev«, kopalk za obraz, ki že dve leti pustošijo po kitajskih plažah. Kopalke za obraz naj bi prvotno zaščitile pred meduzami, ki so tedaj množično plavale po kitajskem morju. Meduze so odšle, »facekiniji« pa so ostali. Letos so ponovno v vzponu in so postali tako rekoč obvezna oprema kitajskih plavalcev. Tokrat je razlog pripeka in z njo nevarnost opeklin.

Verjetno je kljub vsemu bolj normalen dodatek za na plažo, ki si ga je privoščil makedonski premier Nikola Gruevski. Na dopustu v Izraelu so ga fotografirali, kako leži na ležalniku s sončnimi očali maybach, ki naj bi bila okrašena z diamanti in vredna 60.000 evrov. Po objavi fotografije so iz urada makedonske vlade sporočili, da premier nima tako dragih sončnih očal. Ker je na fotografiji razločno vidna znamka očal, se zdaj vsi sprašujejo, ali makedonski premier res nosi ponaredek.

Pripravila Manja Rošini