Raiffeisnova lizinška hiša je izgubila dobrih 1,6 milijona evrov pri kreditiranju papirnatega projekta doma starejših občanov, ki si ga je izmislilo podjetje z dvema zaposlenima osebama. Podjetje Urbano z večinskim, 51-odstotnim lastnikom, razvojno skupino Solaris, in 49-odstotnim lastnikom Stojanom Urbanom je pred osmimi leti sklenilo odkupiti štiri zazidalna zemljišča v skupni izmeri 8573 kvadratnih metrov na pivškem hribu Bedink, kjer naj bi postavili dom.

Za travnik 1,6 milijona evrov

Da bi lahko financirali svoj posel, so za denar zaprosili Raiffeisen leasing, ki jim je na podlagi predložene sodne cenitve podelil posojilo za parcele v višini 1.661.000 evrov. A sledil je preobrat. Podjetje Urbano je namreč zasebnim lastnikom za travnik izplačalo realno tržno ceno približno 10 evrov na kvadratni meter in v manj kot letu dni prenehalo plačevati obroke za lizing.

Po podatkih iz zemljiškoknjižnega izpiska sta postopek odobritve posojila vodila tedanji direktor Janez Dečman in vodja nepremičninskih projektov Franci Veber. V Raiffeisnu leasingu na naša vprašanja, ali so se strokovne službe banke s cenitvijo strinjale, ali so opravile svojo cenitev, ali so si ogledale parcelo v Pivki, kakšna tržna cena je bila postavljena za kvadratni meter, niso odgovorili. Strokovni sodelavec za upravljanje nepremičnin Marko Štimnikar je sporočil le, da podatkov o lizingojemalcih ne morejo razkrivati, kot tudi ne morejo komentirati svojih poslovnih odločitev. Kako je lahko v podjetju Urbano poniknila razlika med 1,6 milijona in 85.000 evri, tudi niso hoteli pojasniti.

Pivško zemljišče je bilo zaradi neizpolnjevanja obveznosti lizingojemalca vrnjeno banki, kjer so ga nato nekaj let neuspešno prodajali za megalomanskih 1,5 milijona evrov. Po dolgem vztrajanju pri (pre)visoki ceni so jo pred kratkim spustili za 72 odstotkov, vendar je nastavljena cena še vedno nerealna glede na dogajanje na pivškem trgu, kjer vrednost nepremičnin pada, povpraševanje pa je skorajda zamrlo.

Lizinška hiša je sicer leta 2012 podjetje Urbano poslala v stečaj in prijavila 1,6 milijonov evrov težko terjatev, ki ne bo nikoli poplačana. Stečajni upravitelj Andrej Razdrih je še od drugih upnikov prejel za 10 milijonov evrov terjatev, za zdaj pa mu je uspelo prodati le poslovne prostore v trgovinskem centru v Pivki, ki jih je na dražbi za 26.160 evrov kupilo podjetje Center Soča tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja in njegove soproge Mojce Orel Smrdelj. Naprodaj so ostale še nepremičnine v Damiševem naselju v Mariboru z likvidacijsko vrednostjo 627.662 evrov.

Soroden posel v Komendi

Upravitelj Razdrih je ugotovil, da je Urban maja 2008 odstopil z direktorskega mesta. Čeprav sta ga nasledila Robert Lavrič in Aleš Špan, naj bi po naših neuradnih informacijah odkup zemljišča v Pivki izpeljal Urban. Izvedeli smo še, da je Špan v družbo prišel decembra 2008 na povabilo lastnika Saše Radilovića iz Solarisa in je zanj pridobival gradbeno dovoljenje za projekt v Komendi ter druge načrte v sklopu petih hčerinskih družb Urbano AF, Urbano DN, Urbano BK, Urbano MK in Urbano KC, registriranih na istem naslovu Cesta na Brdo 85 v Ljubljani. Vse so danes bodisi izbrisane bodisi v stečaju. V času kratkotrajne direktorske funkcije Špan ni prejel plačila, zato ga je od podjetja Urbano iztožil na sodišču. To mu je prisodilo 70.000 evrov odškodnine, vendar bo ta ostala kot terjatev v stečaju.

Upravitelj medtem do poslovne dokumentacije (še) ni prišel, večji del naj bi je namreč zasegel Nacionalni preiskovalni urad. Radilović mu je priznal, da naj bi bila glavni vzrok za začetek stečajnega postopka poleg ekonomske krize kazniva dejanja, zagrešena med poslovanjem matične družbe Urbano, hčerinske Urbano KC in Hypo Alpe Adria bank.

Družba Urbano KC je namreč analogen posel kot v Pivki sklenila v Komendi, kjer je svoje parcele zastavila za pet milijonov evrov kredita pri Hypu leasingu. Zaradi utemeljenega suma oškodovanja skupine Hypo so bile na specializirano državno tožilstvo zoper pet oseb podane ovadbe zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam potrdili, da preiskava še poteka. Imen vpletenih ne razkrivajo, neuradno naj bi šlo za nekdanjega predsednika uprave Hypo Alpe Adria Antona Romiha, člana uprave Andreja Laha, bivšega generalnega direktorja Hypa Leasinga Andreja Potočnika ter ustanovitelja podjetja Urbano Urbana in kasnejšega lastnika Radilovića.

Spomnimo še, da je zemljišča v Komendi leta 2004 od občanov najprej odkupila družba Electa v lasti Damijana in Jureta Jankovića, jih nato prodala družbi Elgoline z večinskim lastnikom, bivšim cerkniškim županom Miroslavom Levarjem, ki jih je na koncu prodal Urbano KC. Zemljišča so vmes postala zazidljiva. Damijan Janković in Radilovič pa sta prek Electe in (izbrisanega) Solarisa solastniško povezana še v Grajskem Vrtu.

Pojasnila smo še včeraj iskali tudi pri Urbanu v podjetju za proizvodnjo in oskrbo z energijo Osen, ki ga ima v solastništvu z Bojanom Križajem, vendar se na naše klice ni odzval. Nikogar nam ni uspelo priklicati niti v Electi, kjer smo iskali Radilovića.