Reprezentanca je skupaj že nekaj časa. Kakšni so vtisi?

Treniramo na visoki ravni, saj so treningi odlično sestavljeni. Vsem je jasno, kaj selektor zahteva od nas in kakšen je naš sistem. Zdaj je na nas, kako hitro bomo vse skupaj sprejeli.

Dojemate selektorjeve zamisli?

Stvari so jasne, saj ne gre za visoko matematiko. Na žalost se nam še vedno dogajajo situacije, ki se ne bi smele. Manj bi morali grešiti, bolje pritiskati s servisom, na zadnjih tekmah smo bili slabši tudi v bloku in obrambi, zato imamo veliko rezerv.

Kaj je razlog za slabo igro?

Mogoče padec koncentracije… Težko rečem natančno. Proti Hrvaški je bilo pozitivno zgolj to, da smo dobro igrali ob koncu nizov, ko smo imeli mirno glavo. Pokazali smo tisto, kar bi morali od začetka. V vsakem nizu nas do desete točke skoraj ni bilo na terenu.

Ker imate lažje tekmece, se vam to ne maščuje. A kako bo proti težjim nasprotnikom?

Še dobro, da imamo dovolj časa do pomembnih tekem. Zagotovo bomo morali napake zmanjšati na minimum. Ko enkrat ne grešimo, smo na zelo visoki ravni. Če ne bi delali napak, bi Hrvatom v vsakem nizu dovolili največ 15 točk.

Vam manjka motivacije, ko vam nasproti stoji Hrvaška in ne denimo Srbija?

Pred začetkom tekme si rečeš, da slabši tekmec nate ne sme vplivati, toda ko si enkrat na terenu, veš, da boš zmagal. Drugo vprašanje je, na kakšen način boš zmagal. Morda je kaj na tem, da ko vidiš nasproti Hrvaško, ki niti ni v najboljši postavi, potem igraš z bolj levo nogo. Takšen pristop se nam je maščeval, zato smo se morali reševati v zaključku nizov. Ko nam bodo nasproti stali boljši tekmeci, bomo morali razmišljati drugače.

Kako bi primerjali Andreo Gianija z vašimi preteklimi trenerji? Z Glennom Hoagom, Veselinom Vukovićem ali Igorjem Kolakovićem?

Giani je v samem vrhu mojih trenerjev. Težko jih primerjam, toda Giani je vrhunski, profesionalen in zelo delaven trener. Čez dan ga nikoli ne boste videli, da bi sedel v lokalu in pil kavo. Vedno je v sobi, dela, gleda posnetke… Zelo mi je všeč. Veliko se učim od njega.

Vam je dal kakšen poseben nasvet?

Najbolj mi je všeč njegov sistem dela. Podobno smo igrali že pri ACH Volleyju, ko ga je vodil Kolaković. Vmes sem bil tri leta v tujini, zato sem pogrešal takšen sistem, a zdaj se mi je z Gianijem spet odprlo nebo. Vidim, kako mi zaupa. Veliko se pogovarjava. Včasih mi stopi v bran in za slabo akcijo okrivi napadalca, čeprav je bila v resnici moja slaba podaja. Kot podajalec vedno veš, ali je tvoja podaja dobra ali slaba, toda Giani me zna zaščititi. To mi je všeč, saj mi vliva dodatno zaupanje. Tudi v bloku sem bolj miren, imam več svobode… Veliko je malih stvari, ki pomagajo pri psihološki stabilnosti.

Ste zato boljši igralec?

Ja, ker stoji za mano. Imava medsebojno zaupanje, ki je med trenerjem in podajalcem zelo pomembno. Lažje je delati, če imaš tak odnos.

Odpravljate se na dolgo pot. Najprej boste šli v Belorusijo, od tam greste naprej v Romunijo.

Doma nas ne bo deset dni. Čaka nas naporna pot, toda želimo vse zmage in vse točke. Ničesar ne želimo prepustiti naključju.

Že razmišljate o zaključnem turnirju?

Ne še, saj nočemo prehitevati stvari. Posvečamo se le vsaki naslednji tekmi, nizu in treningu. Le tako bomo lahko napredovali. Vsak dan moramo izkoristiti za nov napredek. Do zaključnega turnirja je še dolga pot.

Kdo so vaši največji tekmeci?

V drugi skupini igrajo Poljaki s tretjerazredno postavo, a tudi ta je dobra. Zraven so še neugodni Estonci in Makedonci. Vse je možno. V naši skupini so dobri Grki, zato se zna zgoditi, da bodo odločale malenkosti, kdo bo na zaključnem turnirju.

Vsi v moštvu ste pripravljeni za igro, kar v preteklosti ni bil ravno običaj.

Delamo sistematično, brez pretiravanja. Imamo veliko svobode. Včasih je bil sistem, da si vedno moral iti do konca moči, četudi se nisi dobro počutil. Zdaj se s kondicijskim trenerjem usedemo in pogovorimo. Če se počutiš slabo, ne delaš vsega. Veliko poudarka namenimo regeneraciji. Kljub temu treningi niso lahki. Včasih trajajo po dve uri in pol. Imamo nekaj manjših poškodb, toda sposobni smo za igro. Če želimo biti uspešni, je predpogoj, da ostanemo zdravi.

V kakšen stanju ste vi?

Počutim se odlično. Ni nobenih resnih težav. Malce me je bolel le gleženj po tekmah v Turčiji. Proti Hrvaški sem spet malce nerodno stopil in sem si gleženj še dodatno zvil, a ni nič hujšega.