Košarkarska reprezentanca se srečuje z novimi težavami, njene vrste se še naprej redčijo. Naslednji v vrsti košarkarjev, ki so odpovedali nastop na evropskem prvenstvu, je Aleksej Nikolić. Ta je lani v Španiji na svetovnem prvenstvu prvič igral na velikem članskem tekmovanju. Letos bi imel zaradi vrste odpovedi verjetno še pomembnejšo vlogo, a njegovo telo ni vzdržalo vseh naporov, ki jih je bilo deležno v zadnjem času.

Nikolić se je pred dnevi vrnil z evropskega prvenstva do 20 let iz Italije, kjer si ji slovenska vrsta s težavo zagotovila obstanek v prvi diviziji. Nikolić je bil nosilec igre, prispeval je 16,4 točke, 6,1 skoka in štiri podaje na tekmo, bil je četrti najboljši strelec prvenstva. Po vrnitvi domov ga je pregledal reprezentančni zdravnik Marko Macura. Po tem je padla odločitev, da je za njegovo telo bolje, da počiva, čeprav ni poškodovan. Toda je izčrpan, pojavila so se nekatera vnetja. »Žal mi je, da ne morem pomagati članski reprezentanci. Po koncu evropskega prvenstva do 20 let sem preveč utrujen in izčrpan, moje telo potrebuje regeneracijo. To je potrdil tudi zdravnik Marko Macura,« nam je njegov oče posredoval izjavo Alekseja Nikolića, ki se je med tem že odpravil na dopust. Dodal je, da je za Slovenijo vedno igral s ponosom in da bo to počel tudi v prihodnje, ter se selektorju Juretu Zdovcu in košarkarski reprezentanci zahvalil za zaupanje ter razumevanje. Malce drugačna je razlaga košarkarske zveze, ki je sporočila: »Po dogovoru s selektorjem naj bi se članski reprezentanci priključil v sredo, a se to ni zgodilo. Nikolić je namreč Juretu Zdovcu v telefonskem razgovoru dejal, da ima po evropskem prvenstvu do 20 let nekaj zdravstvenih težav in da potrebuje več počitka ter regeneracije.«

V zadnjih dnevih so se pojavila namigovanja, da se je mlajši od košarkarskih reprezentantov Nikolić z nekajdnevno zamudo želel priključiti ekipi, da bi se odpočil, s čimer naj se ne bi strinjal Zdovc. Nikolićev oče David Nikolić je poudaril, da težav v odnosu med košarkarsko zvezo in njegovim sinom ni. Povedal je, da je sinovo telo preveč izčrpano za najhujše napore in da potrebuje vsaj štirinajst dni mirovanja. »Ni nobenih problemov, nobenih nesporazumov, nobenih zamer. Tak dogovor smo sklenili na obojestransko zadovoljstvo,« je dejal Nikolić starejši in svoje besede podkrepil s podatkom, da je na evropskem prvenstvu njegov sin odigral devet tekem v trinajstih dneh z minutažo okoli 35 minut na tekmo pri veliki vročini. In da v zadnjih 900 dneh praktično ni imel dopusta. Lansko leto je imel na primer le en prost dan po tem, ko je končal obveznosti v reprezentanci do 20 let.

S člansko reprezentanco pa se še vedno pripravlja starejši od bratov Nikolić, 22-letni Mitja. Ta je sklenil dogovor z Union Olimpijo, podpisal je enoletno pogodbo. V minuli sezoni je igral na Češkem za USK Prago, kjer je v povprečju dosegel 15,8 točke in 5,2 skoka na tekmo.