Zadeva pa je čisto preprosta. Ko ena stran ugotovi, da lahko v sporu na nevtralnem terenu izgubi, ji preostane le eno. Pokazati mora, da ta teren ni bil nevtralen. In kaj je lažjega kot to, da v javnost spraviš neke brezvezne pogovore med dvema uradnikoma. Bolelo je ravno to. Kako pod ravnjo komunicirata dva, ki morda za lep čas zarisujeta obris meje s sosedo. Kako v bistvu oba uživata, da sta pomembna. Kako morda celo želita, da ju kdo ujame in posname. Kot dva igralca v resničnostnem šovu, ki stresata neumnosti in sta prepričana, da sta našla smisel življenja.

V tej luči je šel tudi pogovor v Tarči. Oddaji, ki ima ves čas potencial, ampak še vedno nesrečo z voditeljem in tokrat še manjšo nesrečo z dopisnikom iz Zagreba. Miha Kovač je ponavljal le eno: v trenutku, ko smo spravili politiko na raven resničnostnega šova, se logično dogajajo tudi takšne stvari. Branko Grims sicer njegove opazke ni vzel osebno, saj je vso oddajo počel ravno to. Streljal domislice na ravni realitijev. Najprej splošna ugotovitev, da je vse skupaj posledica dejstva, da je na oblasti tranzicijska levica. Potem domislica, da nam Piranskega zaliva ne more ubraniti minister Karel Erjavec, ki ni sposoben ubraniti niti enega pralnega stroja. Potem zmagoslavna misel, da je njegova stranka vodila državo in Evropsko unijo v letih, ko nam je bilo najbolj lepo. In ves čas prisoten dvom: kaj pa, če je vse skupaj le montaža? Kaj pa, če gre za sfabricirane prisluhe?

To slednje je logično, da mu pade najprej na pamet, saj njegovi kompanjoni v stranki to počnejo že lep čas. V zraku pa je ostalo naslednje vprašanje: kaj pa, če smo sami zakuhali vse skupaj? Skratka, prisluškovali samim sebi in potem to prodali sosedom. Skratka, prehiteli domišljijo. Še več. Vse zaigrali in vsi so padli na finto. Hrvati, mediji in analitiki. Potem bodo tudi tisti, ki najedajo to državo in politiko , da je amaterska, domačijska, neresna in nima nobenega rezervnega scenarija, ostali brez besed.

Morda pa je zadeva še bolj banalna. Hrvati hočejo zajeziti naval slovenskih turistov na svoje obale. Spet bi radi pokazali negostoljubje do sosedov. Namreč, slovenski turist že lep čas ni več kralj na Hrvaškem. Zagotovo tja ne bodo odšli vsaj naši poslanci, ki bodo morali izbirati novega arbitra. Zgaga odhaja tja brez slabe vesti in bo dve soboti molčal…