Vojna med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in neposlušnim vodstvom Save, ki ji skuša DUTB za vsako ceno prevzeti njene hotele, dobiva nove razsežnosti.

Po fiasku z zasegom delnic Save Turizma, ki jih je bil DUTB prisiljen vrniti v Savino last, so v slabi banki ubrali drugo pot. Namesto da bi Savi vzeli najpomembnejšo naložbo, so začeli z zamenjave njene uprave, ki ji predseduje Matej Narat. Toda očitno so v DUTB že pri prvem koraku naredili napako oziroma spet dobili rdečo luč sodišča.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so namreč sredi tega tedna zavrgli predlog DUTB, naj se v nedavno sproženem postopku prisilne poravnave Save oblikuje upniški odbor ločitvenih upnikov. V njem bi glede na dostopne podatke sedel DUTB, ki je največji upnik Save. Na sodišču so predlog ocenili kot prenagel. Prisilna poravnava je bila sprožena na pobudo upnikov, ki pa še niso izdelali načrta finančnega prestrukturiranja Save. To morajo narediti najpozneje do septembra. Uradno ni znano, ali bo načrt predvidel prestrukturiranje zavarovanih terjatev, s čimer bi besedo pri postopku dobili tudi ločitveni upniki.

Prej zavarovani upnik, zdaj ne več

V ozadju na videz nepomembnega predloga, za katerega ima DUTB še nekaj tednov časa, se morda skriva načrt, kako zaobiti težavo, ki so jo ustvarili sami, ko so nespretno poskušali zaseči delnice Save Turizma. Kot smo razkrili v Dnevniku, je DUTB izgubil status zavarovanega upnika. Posojila Savi v višini 40 milijonov evrov so bila zavarovana z delnicami Save Turizma, zaradi unovčenja zavarovanj ob plenjenju delnic pa je slaba banka ta zavarovanja po dostopnih informacijah izgubila.

Tudi iz obrazložitve sklepa, s katerim je sodišče zavrglo predlog DUTB za oblikovanje upniškega odbora ločitvenih upnikov, je jasno, da so se v slabi banki sklicevali na starejše podatke o upnikih oziroma njihovih terjatvah. Sodišču so predlagali, naj pri odločanju uporabi tiste iz predhodnega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, ko je bil DUTB očitno še zavarovani upnik. Če bi uporabili novejše podatke oziroma jih pridobili od Save, bi bil DUTB verjetno opredeljen kot navadni upnik.

Končni cilj: zamenjava neposlušne uprave

Da hočejo zamenjati Narata oziroma Savino upravo, so pred dnevi javno priznali tudi predstavniki DUTB, ki si že več mesecev prizadevajo prevzeti Savine hotele. Kot smo že poročali, so po propadlem poskusu unovčenja zavarovanj začeli preverjati pri drugih bankah, ali so jim pripravljene prodati svoje terjatve do Save. Če bi kupili zadosten delež, bi jih lahko konvertirali v lastništvo in takoj zamenjali upravo Save, ki jim ni naklonjena in se z vsemi pravnimi sredstvi brani pred potezami DUTB.

Na dogajanje so se včeraj javno odzvali tudi v DUTB. »DUTB nima namena javno polemizirati s Savo glede ukrepov, ki jih izvaja. DUTB, ki jo je država ustanovila za to, da povrne kar največ davkoplačevalskega denarja, namenjenega za poplačilo dolgov, ki so jih v bankah ustvarili dolžniki, zgolj opravlja svoje delo,« so bili jasni.