Takšnih obiskovalcev ima trboveljsko letno kopališče letos skorajda v presežkih. »Kopališki delavci so bržkone eni redkih, ki si ne želijo konca vročinskega vala,« se nasmeji Edvard Bravec, direktor Zavoda za šport Trbovlje, ki upravlja edino zasavsko letno kopališče. Po lanski katastrofalni sezoni, ko je slabo vreme kopalce odvračalo od obiska, so namreč letos kopalno sezono odprli že v začetku junija in v dobrem mesecu in pol že za dvakrat presegli lanski obisk. Če se bodo sončni dnevi nadaljevali, pa bi letošnje poletje zanje lahko bilo rekordno. To pomeni med 35.000 in 40.000 kopalcev, kolikor so jih našteli med poletjem leta 2012, pojasnjuje Bravec.

Edini v Zasavju, eni najcenejših v državi

Trboveljsko letno kopališče namreč ni le edino zasavsko, temveč tudi eno najcenejših v Sloveniji in s tem dostopno številnim Zasavčanom, ki si (družinskega) izleta v kakšen drug bazen, toplice ali na morje ne morejo več privoščiti. Celodnevna vstopnica ob delavnikih za otroke, starejše od 4 let, dijake, študente in upokojence namreč stane 3,5 evra, za odrasle pa evro več. Popoldanske vstopnice, ki veljajo od 13. ure dalje, so še pol evra cenejše.

Poleg tega so letos uvedli novost tudi za družine, in sicer bodo tričlanske družine za celodnevno kopanje odštele 9, ob koncih tedna in praznikih pa 10 evrov, pri čemer za vsako dodatno osebo primaknejo še 3,5 oziroma 4 evre. Še vedno je bazen na voljo tudi za ljubitelje nočnega kopanja. »Kopalci imajo na izbiro številne, cenovno prilagojene možnosti obiska, tako da lahko tudi nekaj prihranijo. Glede na socialno problematiko zasavskega okolja višine cen ne spreminjamo in takšne politike poslovanja se bomo držali tudi v prihodnje,« dodaja Bravec.

Poleg tega se letos Trboveljčani nadejajo tudi številnejšega obiska sosedov. Zagorska občina bo med 1. in 16. avgustom za svoje občane organizirala kopalni avtobus, ki bo letos prvič na poti do letnega kopališča Aqua Roma v Rimskih Toplicah ustavil v Trbovljah. To bo za Zagorjane tudi ugodnejša izbira, saj bodo za prevoz in vstopnico na trboveljski bazen odšteli 1,5 evra manj kot v Aqua Romo. »Skrajni čas je, da se povezujemo na številnih področjih, saj nam le to lahko prinese uspehe in pripomore k doseganju višjih ciljev. Tudi mi se ob številnih priložnostih povezujemo tako z Zagorjem kot s Hrastnikom in k temu bomo stremeli tudi v prihodnje,« odziv zagorske občine na povabilo v trboveljsko kopalnico komentira trboveljska županja Jasna Gabrič.

Priložnost za »zasavsko« kopališče

Z dobrim obiskom bodo namreč v Trbovljah lahko vlagali v posodobitev bazenskega kompleksa za dobrobit vseh zasavskih kopalcev. Poleg tega je takšno sodelovanje smiselno tudi zato, ker letna kopališča v vsaki občini posebej finančno ne bi držala vode. Trboveljski zavod za šport denimo že zaradi lanske izgube na bazenskem delu poslovanja letos ni imel sredstev za kakšna večja vlaganja, zato Bravec sicer že nekaj let stare ideje za ogrevanje vode s toplotno črpalko ali na sončno energijo v upanju na rekordno sezono hrani za jesenski čas. Takrat se bo sestal s predstavniki občine, da bi skupaj pregledali tudi možnosti za pridobivanje nepovratnih sredstev, morda pa bi to lahko bil celo skupen projekt vseh treh zasavskih občin. Takšna naložba bi bila namreč za kopališče smiselna, meni Bravec, medtem ko so načrti za preureditev kompleksa v zimsko-letni bazen že pred časom padli v vodo.