Šestinosemdesetletni Leoz je, vse odkar so ga Američani skupaj s še 13 drugimi mednarodnimi uradniki obtožili podkupovanja v višini 150 milijonov dolarjev, v hišnem priporu. Kot poročajo mednarodne agencije, upokojenemu športnemu funkcionarju zdaj grozi izročitev ameriškim oblastem, kar so potrdili tudi na paragvajskem ministrstvu za zunanje zadeve.

»S strani ZDA smo prejeli dokumentacijo in jo že posredovali vrhovnemu sodišču,« je navedbe medijev agenciji Reuters potrdila tiskovna predstavnica paragvajskega ministrstva za pravosodje Juana Núñez in še pristavila: »Rok, do kdaj mora sodišče odgovoriti na prošnjo, ni določen.«

(Foto: Reuters)

Pravnih ovir za izročitev Leoza, ki se je v podkupovalni nogometni aferi izrekel za nedolžnega, ni, saj ima Paragvaj, tako kot še okoli sto drugih držav po svetu, z Američani podpisan bilateralni dogovor, ki dovoljuje izročitev ljudi, osumljenih kaznivih dejanj. Kljub temu pa pravni strokovnjaki v Paragvaju opozarjajo, da se celoten postopek izročitve Leoza Američanom utegne pošteno zavleči, saj se ima stranka na odločitev države pravico pritožiti. Na to se zanaša tudi Leozov odvetnik Ricardo Preda, ki je dejal: »Poznam primere izročitev, ki so se zavlekli za zelo dolgo časa. Celoten proces namreč ni natančno definiran.«

Leoz je na čelu Južnoameriške nogometne zveze služboval kar 27 let, s funkcije pa je zaradi slabega zdravja odstopil leta 2013. Od 1. junija se nahaja v hišnem priporu in sicer v premožni mestni četrti v paragvajski prestolnici Asuncion.

Pod drobnogledom ameriških preiskovalcev tudi največje svetovne banke

Funkcionarji Fife pa niso edini, ki so se v podkupovalnem škandalu znašli pod drobnogledom ameriških pravosodnih oblasti, saj naj bi bile vanjo močno vpletene tudi nekatere največje svetovne banke. Med drugim se omenja Credit Suisse, Delta National Bank, HSBC, pa tudi Deutsche Bank, Barclays, Standard Chartered in izraelska Bank Hapoalim.

»Obtožbe še vedno pregledujemo. Želimo zagotoviti, da naše storitve niso bile uporabljene za finančni kriminal,« je novico komentiral tiskovni predstavnik banke HSBC Rob Sherman.

Zaskrbljenost nad vse večjo razsežnostjo Fifinega škandala so sicer v četrtek izrazili tudi pri enem njenih glavnih pokroviteljev Visi. Podjetje za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami je športni organizaciji že predlagalo, naj čim hitreje vzpostavi neodvisni odbor, ki bo pomagal pri neizbežnih in nujno potrebnih reformah. »Da se zagotovi kredibilna reforma, mora Fifa imeti neodvisno telo,« so poudarili pri Visi, ob tem pa izrazili zaupanje obstoječi vodstveni garnituri, češ da je ta povsem sposobna spremembe izvesti samostojno.