»Fenomenalno. Občinstvo me je poneslo. Ko sem izgubil vse upe za skupno uvrstitev, da bi izboljšal šesto mesto, sem moral storiti nekaj drugega. Fantastično je uspelo. Še vedno sem med desetimi skupno in v igri za pikčasto majico. Lep bonus,« se je po pogumnem in drznem napadu v drugi alpski etapi Toura veselil junak dneva Romain Bardet. 25-letni Francoz je izkoristil vrline odličnega hribolazca in drznega, spretnega spustaša ter sam pred skupino soubežnikov pripeljal do St. Maurienna v dolini. Bardet rešuje AG2R in francosko čast ter nadaljuje tradicijo pestrosti Toura. Zmage se je veselil že štirinajsti kolesar.

Bardet je na cilju omenil tudi najtežji del dneva. To ni bil velikan med prelazi Glandon (1924 m), kjer je začel napad in katerega bodo kolesarji preklinjali tudi danes v obratni smeri. Bardet ni potožil niti nad trpljenjem čez slikovite serpentine Lacets de Montvernier pred ciljem, kjer so policisti zaradi varnosti izgnali vse občinstvo, kar je edinstven primer na Touru. Vsi so prekleli prvo vzpetino Bayard takoj po startu v Gapu. Odsek je bil pomemben in odločilen za skok med ubežnike.

»Tudi zame je bilo podobno,« je priznal Kristijan Koren, ki ni prišel na vrsto za skok med 29 ubežnikov. »Na vrsto so prišli kolegi Martin, Hesyedal in Talansky, ki izjemno dobro plezajo. To je bil izjemno zahteven klanec, pa še veter zraven. Šlo je zelo na moč. Še odpeljati ga je bilo težko. Počutje je še vedno dobro, a menim, da nimam več nobene priložnosti za pobeg,« je kratko pojasnil Koren.

»Ob koncu etape sta le še dva fanta, ki še dobre volje sedeta na kolo,« se je v cilju etape šalil nosilec rumene majice Chris Froome. In na twitterju objavil fotografijo, kako se pod budnimi očmi asistenta Marka Džala in v družbi tekmeca in drugouvrščenega Naira Quintane ohlaja na vadbenem trenažerju. To je na dirkah uvedla ekipa Sky kot eno od koristnih praks večdnevnih dirk. Le še mali hrošč, kot v karavani imenujejo Kolumbijce, ima v glavi, da je koristno kljub obveznostim in utrujenosti v cilju narediti še kaj za nov dan.

Froome je vse bolj sproščen. Čeprav trasa včerajšnje etape ni bila najprimernejša za napade, bolj bo današnja do smučarskega središča La Toussuire in jutrišnja na Alpe d'Huez, Froomu pri obrambi majice pomagajo največji tekmeci. V španski zasedbi Movistar so se z Qintano in Alejandrom Valverdejem nemara že odločili, da bodo predvsem branili prigarani prvo in drugo stopničko. Ob napadih Contadorja, Nibalija in ostalih delajo v sožitju z Nebeškimi. Še več pomagajo tudi drugi. Ekipi Trek (Mollema) in Giant (Barguil) sta zapolnili vlogo Skyevih pomočnikov, saj sta branili mesto kapetana med deseterico v skupnem seštevku. Tour je že preblizu Pariza in preveč garanja je vloženega, zato ni več zastonjskih daril. »Če kdo želi naprej, pa to nista Quintana in Valverde, potem ima moj blagoslov,« se je pošalil Froome 358 kilometrov pred Parizom.

Na šestih gigantskih vzponih se obeta vojna za pikčasto majico. Je na ramah Purita Rodrigueza, ki jo je nekaj dni vozil namesto Frooma. Zdaj jo ima uradno sam, a enako število točk (68) kot Bardet. Le štiri točke manj ima Jakob Fuglsang (Astana).