Kdor bi pomislil, da se v vročini zadnjih dni mladina zgolj lenobno zateka v brezdelje, bi moral svoje besede kaj hitro vzeti nazaj. Tak je vsaj vtis, ki ga pušča direndaj v Dijaškem domu Ivana Cankarja (DIC). Poleti bi moral zevati od dolgčasa, saj stanovalcev ni, a še do 31. julija bo po njegovih hodnikih skoraj petdeset mladih iz Srbije, Bosne in Slovenije kljubovalo logiki brezdelja in vrtoglavih temperatur. V polnem teku je namreč festival Biti mlad. Že tretjič zapovrstjo gostje iz različnih kulturnih, etničnih in socialnih okolij ter različnih veroizpovedi namesto o stvareh, ki jih delijo, tuhtajo o temah, ki mladino danes povezujejo. Socialnoekonomske izzive, ki so jih prejeli v paketu z letnico rojstva, premagujejo s pomočjo gledališke, glasbene, likovne in video ustvarjalnosti.

Pogum ali norost?

»Cilj je, da mladi vidijo moč druženja in ustvarjalnosti, da začutijo pomembnost sodelovanja ter preseganja individualnih pogledov,« glasuje za pogum Drago Pintarič, vodja in glavni koordinator projekta ter vzgojitelj v DIC. »Umetnost je orodje za izražanje in vzpostavljanje kritične distance, morda tudi samoironije do tega, kar v življenju počneš. Kar koli se ti že dogaja, neha biti tako usodno,« tudi s terapevtskim pojasnilom odgovarja na vprašanje, zakaj so ubrali prav umetniško pot.

Delavničarji med 15. in 30. letom tako denimo kujejo ideje v gledališki delavnici, v kateri se je mogoče mojstriti tako v fizičnem teatru kot v elementih fire-showa, torej dela z ognjem. Street art je delavnica, namenjena scenografskim in kostumografskim praksam, v rock delavnici so se našli bodoči glasbeni virtuozi, udeleženci video delavnice pa skrbijo predvsem za dokumentiranje festivala.

Tik pred koncem direndaja, prihodnji četrtek, bo na ogled končni rezultat – večmedijska predstava na temo mladih. Vabljena je širna Ljubljana! Po mnenju Pintariča so končne predstave najbolj avtentična možnost izražanja mnenja mladih: »V anketah lahko vsi blefirajo. Ampak ko imajo možnost, da sami sodelujejo v procesu nekega dela in svoje misli izražajo tako neverbalno kot verbalno, vidiš njihovo iskreno sporočilo.«

Prijetno s koristnim

Brez dvoma gre za resen angažma, saj so njihove predstave v preteklosti gostovale že na festivalu Transgeneracije, še nastajajoča letošnja predstava pa bo otvoritvena produkcija sarajevskega Juventafesta. Katarina Stojanović in Angela Vučurević iz Novega Sada, ki sta soodgovorni za likovni vtis končne produkcije, sta veseli interdisciplinarnega pristopa. »Končno imamo priložnost, da od blizu spremljamo delovanje teatra od začetnih do končnih priprav ter se obenem družimo,« povesta nasmejani.

»Res je, delamo, a v sproščenem okolju, kar je recept za dober rezultat,« ju dopolni Orhan Maslo, ki v Mostarju vodi šolo rocka, na Biti mlad pa je mentor glasbenikom, ki bodo končni predstavi dodali rock dimenzijo. »Nihče od njih se z glasbo ne ukvarja profesionalno, ni pa niti popolnih začetnikov, saj bi se v desetih dneh težko naučili igranja inštrumenta in bili obenem dovolj kreativni, da se izkažejo z avtorsko ustvarjalnostjo,« pravi Maslo, ki se mu zdi dragoceno, da bodo delavničarji v glasbeni ekipi prvič sodelovali drug z drugim.

Mladi mladim

»Mlade poskušamo naučiti, da ni vsak, ki ima fotoaparat, fotograf, in ne vsak s kamero kamerman,« se oglasi še Rado Jaušovec, ki je bil nekoč Pintaričev s kulturo ukročeni gojenec, nato udeleženec festivalskih delavnic, zdaj pa mentor in tehnični vodja festivala; v projektu Biti mlad si namreč aktivno prizadevajo za vrstniško in medgeneracijsko sodelovanje.

Slednje bo ena od tematik, ki jih bodo obravnavali tudi na ponedeljkovi javni tribuni. Skozi izmenjavo izkušenj bodo sodelujoči pri projektu, torej ljubljanski KUD Pozitiv, sarajevski Media Art, novosadski Teatar 34 in mostarska Rock škola, pridružil pa se jim bo tudi vodja mestnega Urada za mladino Uroš Grilc, iskali rešitve za vstopanje mladih v družbo. »Namesto zapiranja prostorov v kulturi moramo mladim danes ponuditi odprta vrata,« je jasen Pintarič.