Kvalifikacijsko tekmo med Hrvaško in Italijo (1:1), ki je 12. junija potekala na praznem Poljudu, je precej bolj od igre in rezultata zaznamoval škandal – svastika na zelenici, ki so jo s polivanjem kemikalij na travi nekaj dni pred tekmo izrisali neznanci, organizatorji pa so jo povsem spregledali. Nanjo so v prvih minutah tekme opozorili šele italijanski novinarji, italijanska nogometna zveza pa je nemudoma o tem obvestila Uefo.

Ker so si v preteklosti privoščili že številne navijaške izgrede in drugačne prekrške, so Hrvati težko pričakovali današnjo odločitev disciplinske komisije Uefe, saj jim je ob najhujšem scenariju grozila celo izključitev iz kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. A so jo na koncu kljub ponavljajočim težavam z obnašanjem lastnih navijačev vendarle (ponovno) odnesli precej dobro.

Kazen Hrvatov najverjetneje ne bo oddaljila od nastopa na Euru, saj kljub točkovnemu odbitku ostajajo vodilna ekipa skupine H, kjer imajo sedaj 13 točk, točko več od Italije in tri več od Norvežanov, v preostalih štirih tekmah pa bodo igrali tudi proti najslabšima reprezentancama v skupini (Azerbajdžan in Malta), zato bodo le stežka zapravili prednost.

Rasizem še vedno močno prisoten v ruskem nogometu

Hude težave z navijači pa nimajo zgolj na Hrvaškem, temveč tudi v Rusiji. Pozornost tujih medijev je pretekli konec tedna vzbudila tekma med ruskima prvoligašema Spartakom iz Moskve in Ufo. Med srečanjem je zaradi rasističnega skandiranja Spartakovih navijačev živce izgubil nekdanji član Arsenala Emmanuel Frimpong, ki je navijačem namenil nekaj krepkih vesed in jim pokazal sredinec, s čimer si je prislužil izključitev.

Ruska nogometna zveza je nogometaša nato kaznovala z dvema tekmama prepovedi igranja, dodatno pa je 23-letnika vznemirila še kasnejša izjava disciplinske komisije, ki je zanikala, da je do žaljenja s tribun na srečanju sploh prišlo, pa čeprav je opičje vzklike moč razločno slišati že ob ogledu posnetka s tekme.

»Da ruska nogometna zveza trdi, da na tekmi ni bilo rasističnih opazk, je naravnost smešno,« zgroženosti na svojem twitter profilu ni skrival vezist. »Dobil sem prepoved dveh tekem igranja, kar je glede na mojo gesto na tekmi razumljivo. S tem nimam težav. Vselej sem dejal, da imamo igralci v Angliji veliko srečo, gre za čudovito državo. Seveda ne trdim, da do rasizma v Angliji ne prihaja. Ob tem moram poudariti, da se vsi Rusi ne obnašajo na takšen način.«

Vodja disciplinske komisije pri ruski nogometni zvezi Artur Grigorjants je v izjavi za javnost dejal, da pravne podlage za kaznovanje Spartaka enostavno ni, saj delegat na tekmi ni zabeležil nikakršnih disciplinskih kršitev.

Kot piše BBC, se je na las podoben primer v Rusiji sicer pripetil že v lanski sezoni, ko je zaradi rasističnih navijačev prekipelo članu moskovskega Dinama Christopherju Sambi. Tudi nogometaš iz Konga je bil, tako kot Firipong, kaznovan s prepovedjo igranja na dveh tekmah.

Na obstoj rasizma v ruskem nogometu je pred časom sicer opozoril že napadalec ruskega prvaka Zenita, Hulk, ki je dejal, da se z rasizmom srečuje na skoraj vsaki tekmi ruskega prvenstva. Brazilec je še dodal, da so ga v preteklosti na podlagi rasne pripadnosti žalili celo sodniki, obenem pa tudi opozoril, da bi lahko rasistični ruski navijači predstavljali resno grožnjo celo za svetovno prvenstvo, ki ga bodo Rusi gostili čez tri leta.