»Nisem pričakoval, da bom ta čustva kazal po televiziji. To sem sanjal od petnajstega leta. Tri leta sem se boril, da mi bi uspelo. Nisem veliko zmagoval. Le dvakrat. In potem tole. Nisem se načrtno znašel med ubežniki. Ker sem pod prelazom Col d'Allos dobro počutil, sem šel sam naprej. Tvegal sem, saj hribolazcev nisem imel kaj čakati. Vedel sem, da je to moja priložnost. Šel sem prek vsega, divje navzdol in gor prek praga bolečine. Tri leta bom potreboval, da bom dojel,« je sanjski uspeh v solzah radosti opisoval kolesar Simon Geschke, junak prve alpske etape Toura s ciljem na smučarskem središču PraLoup. 29-letni član Giant-Alpecina je izkoristil beg velike skupine, na kar je kot idealni scenarij upal tudi Kristijan Koren, a mu ni bilo dano. Bradati Geschke je pod vznožjem najvišjega prelaza Toura, d'Allos (2250 m), z zgodnjim napadom presenetil boljše hribolazce. Talansky, Pinot (padec), Uran in drugi ga v krajšem ciljnem vzponu do smučarskega središča 1620 m visoko niso dohiteli.

Ob pestrem dogajanju, predvsem na cestah proti vrhu Toura, je bilo v skupini generalov veliko pretresov, a malo preobratov. Rumeni Chris Froome je hladnokrvno prestal prvo od štirih alpskih epopej brez šoka. Šibki napadi Naira Quintane so bili kot žgečkanje. Tretji v skupnem seštevku Teday van Garderen je zaradi bolezni odstopil, pridobila sta pomočnika vodilnih Alejandro Valverde in Geraint Thomas. Alberto Contador (5.) je padel na tehnično zahtevnem spustu in izgubil še dve minuti. Z begom je pridobil Švicar Mathias Frank (8.).

Bradati Nemec je bil tako osrednja osebnost dneva. Zanj je pesti stiskal tudi klubski kolega Luka Mezgec. »Zmaga je šla v prave roke,« je besedo o cimru z italijanskega Gira začel Kamničan. »Je človek na mestu. Njegova beseda o pomoči se vedno spremeni v dejanja. Že drugo leto zapored mi je bil v pomoč na Giru. Ni samo dober v klanec, tudi v sprinterskem zaključku je sposoben priskočiti na pomoč. Letos je imel spomladi veliko smole z zlomljeno ključnico, ponesrečeno sezono, sedaj se mu je vse vrnilo. Prijazen je. Sproščen. Z njim v družbi je vedno zabavno. Zna se tudi pozabavati, kar od vrhunskega kolesarja, ki bi imel v glavi le kolo in cesto, ne bi pričakoval vsak. To mu je zagotovo tudi pomagalo, da mu je uspelo. Že v ponedeljek je bil blizu, četrti. Še včeraj zvečer sva se dopisovala in šalila o njegovi bradi, kako lepo jo neguje tudi na Touru. Kolesarji imajo letos pred startom na voljo tudi brivca. Zato je lep pripeljal v cilj,« je pogovor o Geschkeju v šalo obrnil bradati Kamničan, ki se je tudi z 200 kilometrov dolgim treningom v vročini pripravljal na dirko Po Poljski in španski Vuelti. Mezgec denimo videz bradača neguje tudi zaradi medsebojnega zbadanja z nemškim kolegom, čigar oče je osvojil olimpijsko kolajno na dirkališču. Sin je po skoraj dvajsetih letih prvi Nemec z etapno zmago na Touru v gorah. »Komentar dogajanja v ospredju? Froome ima preveliko prednost, da bi se lahko zgodilo kaj posebnega, razen ob izjemnih dogodkih. Težko se bo Froome 'razpočil' za več kot minuto. Je boj za drugo mesto. To je kar dolgočasno gledati,« komentira Mezgec, ki doma tudi izbira ponudbe za novo pogodbo, verjetno v novi sredini.

V ekipi Cannondale, ki je na sredi klubske razvrstitve zaslužkarjev po 16 dneh s 15.000 evri, so že petič na Touru obžalovali drugo mesto. Med tistimi, ki posebej sanjajo današnjo etapo, je tudi Kristijan Koren. Trasa čez sedem kategoriziranih vzponov je kot nalašč. Le Col du Glandon (1920 m ) je posebne kategorije, cilj pa 40 kilometrov od vrha v dolini.