Z zemljo nedavno zravnani žepni park na vogalu Trubarjeve ulice in Resljeve ceste je družba Hiša invest že ogradila, na gradbiščnih ograjah pa se, kot je to običajna praksa v Ljubljani, že bohotijo štirje veliki oglasni panoji. Prokurist in solastnik Hiše investa Jovan Mićić je pred kratkim za Dnevnik pojasnil, da so drevesa podrli, ker naj bi bila votla in dotrajana, prostor pa nameravajo ograditi zato, da se ljudje ne bi zadrževali v bližini stare hiše, ki je prav tako v njihovi lasti. Po njegovih besedah so brezdomci večkrat prenočevali v bližini te dotrajane stavbe, zato je obstajala bojazen, da bi katerega med njimi poškodoval odpadel kos ometa ali strehe.

Skrb za varnost brezdomcev se bo Hiši investu »obrestovala«, saj cena tedenskega najema velikega oglasnega panoja v Ljubljani pri enem največjih ponudnikov znaša od 70 do 100 evrov. Mićić je sicer zagotovil, da gradbišče ne bo samevalo več let, saj da nameravajo v roku enega meseca zaprositi za gradbeno dovoljenje. Po načrtih naj bi dotrajano stavbo prenovili in v njej uredili stanovanja, medtem ko naj bi na mestu nekdanjega parka zrasla še ena stanovanjska stavba.

Večstanovanjska stavba in hostel

Medtem na ljubljanski občini pravijo, da sami v tem primeru investitorju niso dajali nobenih soglasij – ne za postavitev oglasnih panojev ne za začasno parkirišče za gradbeno ograjo. Hiši investu so izdali le projektne pogoje za gradnjo večstanovanjske stavbe in hostla, ki ne bosta smela biti višja od obstoječega uličnega venca stavb ob Resljevi cesti in Trubarjevi ulici. Občina je namreč po odloku o oglaševanju pristojna le za urejanje oglaševanja na javnih mestih oziroma javnih površinah, ki jih določa zakon.

Ker gre v tem primeru za zasebno zemljišče, na občini pravijo, da so nemočni, čeprav se strinjajo, da je zaradi prevelikega števila oglasnih panojev mesto že prostorsko degradirano. »Zato si prizadevamo za spremembo zakonodaje, pri čemer bi se določene pristojnosti republiških inšpektorjev za graditev prenesle na lokalno raven in s tem bi občina dobila možnost ukrepanja tudi na zasebnih površinah. Inšpekcijske službe v okviru pristojnega ministrstva so namreč na tem področju neučinkovite,« pravijo na magistratu.