V svetu golfa velja zmaga na OP Velike Britanije (The Open) v zibelki golfa na igrišču St. Andrews na Škotskem za največji možni dosežek v tem športu. Od štirih turnirjev serije major je škotski najstarejši in edini, ki se igra zunaj ZDA, v koledarju pa je tretji po vrsti – za mastersom v Augusti in OP ZDA ter pred prvenstvom PGA sredi avgusta. Za enega najbolj prepoznavnih športnih pokalov, imenovanega claret jug, se potegujejo že od daljnega leta 1872, prvič pa so na The Opnu tekmovali leta 1860.

Zaradi odsotnosti Severnega Irca Roryja McIlroya, prvega igralca sveta (poškodoval se je pri igranju nogometa), je bil glavni favorit za zmago 21-letni Američan Jordan Spieth, letos že najboljši na mastersu v Augusti in OP ZDA. A v St. Andrewsu, ki velja za najstarejše igrišče na svetu (skupno je tam kar sedem igrišč s po 18 luknjami), saj so na tem območju golf igrali že v 14. stoletju, je Spieth končal šele četrti in zapravil priložnost, da bi kot drugi v zgodovini golfa (če bi potem zmagal še na prvenstvu PGA) osvojil grand slam oziroma vse štiri turnirje major v istem letu, kar je doslej uspelo le Bobbyju Jonesu leta 1930.

Toda na tekmovanju, ki so ga morali zaradi velikih vremenskih težav letos podaljšati za en dan, je presenetil 39-letni Američan Zach Johnson, ki je pred tem na turnirjih major slavil le enkrat – v Augusti 2007. »To, da sem prvi, zveni čudovito. Skorajda nerealno. Vesel in ponosen sem, da sem prvak in da sem del te igre,« je po ponedeljkovi zmagi – šele drugič v 155-letni zgodovini turnirja so ga morali podaljšati za en dan – izjavil Zach Johnson. Po polovici turnirja je vodil njegov rojak Dustin Johnson, ki je lani ob tem času prestajal polletno prepoved nastopanja zaradi uživanja kokaina in ki je poročen s hčerko nekdanjega hokejskega zvezdnika Wayna Gretzkyja. O končnem zmagovalcu so odločale dodatne luknje, Zach pa je bil uspešnejši od Južnoafričana Louisa Oosthuizna in Avstralca Marca Leishmana.

Zmagovalec s polnim imenom Zach Harris Johnson, ki je za zmago prejel 1,65 milijona evrov, je najstarejši od treh otrok očeta Dava (po poklicu je kiropraktik) in mame Julie, rojenih v Iowi. Zach se je sprva ukvarjal z bejzbolom, košarko, nogometom in ameriškim nogometom, pri desetih letih pa se je odločil za golf. Po končani srednji šoli se je leta 1994 vpisal na univerzo Drake v Des Moinesu, štiri leta pozneje pa se je podal v profesionalne vode. Prvega od skupno 12 turnirjev PGA Tour je osvojil pri 28 letih v Atlanti, tri leta in štiri dni pozneje (8. aprila 2007) pa je sledil premierni uspeh na turnirjih major v Augusti.

»Moja največja opora pri ukvarjanju z golfom je družina,« pravi Zach, ki je od leta 2003 poročen s Kim Barclay, s katero ima tri otroke: sinova Willa in Wyatta ter hčerko Abby Jane. Zach, ki je odraščal kot katolik, je pred poroko s Kim sprejel njeno versko prepričanje in prešel med baptiste. Z ženo sta ustanovila tudi dobrodelni sklad, ki pomaga otrokom in njihovim družinam v mestu Cedar Rapids v Iowi, kjer je Zach odraščal. »S tem skladom skušava uresničiti svoje sanje in pomagati pomoči potrebnim v tem mestu,« pravi Zach, ki je za enega izmed programov za pomoč otrokom v stiski namenil 700.000 dolarjev. A to je šele začetek dobrodelne pomoči človeka, ki je doslej le s turnirskimi nagradami zaslužil skoraj 38 milijonov dolarjev.