Nogometni zvezdnik je zahodnoafriško državo obiskal na povabilo tamkajšnjega predsednika Alija Bonga Ondimbe in sprožil pravcato nogometno evforijo. Lionel Messi je na obisku med drugim sodeloval na slovesnosti v mestu Port-Gentil, kjer je postavil temeljni kamen za gradnjo novega stadiona. Športni objekt bo sprejel 20.000 obiskovalcev in naj bi bil končan že prihodnje leto, leto kasneje pa bo gostil tudi tekme afriškega pokala narodov.

A prihod Argentinca v Gabon, ki ga je pomagal organizirati nekdanji Messijev soigralec pri Barceloni in dober prijatelj predsednika Ondibeja Samuel Eto'o, po trditvah revije France Footbal ni bil poceni. Če je verjeti zapisom francoskega medija, je udeležba nogometnega virtuoza Gabon stala kar 3,5 milijona evrov.

Novica je zaradi tega dvignila nemalo prahu, a se je po besedah španskega novinarja, zaposlenega pri časniku El Mundo Deportivo, Francesca Aguilarja izkazala za neresnično. »Lionel Messi zanika informacijo, ki jo je objavila revija France Football, da je za obisk Gabona prejel 3,5 milijona evrov,« je nogometašev demanti prek twitterja javnosti posredoval novinar.

Predsednik Ondimba je sicer zatrdil, da je Messija spoznal pred nekaj leti v Barceloni, kjer mu je 28-letnik obljubil obisk države, sedaj pa je obljubo končno tudi izpolnil. »Messi je časten mož, ki je zgolj držal svojo obljubo,« je za BBC dejal Ondimba.

Rusi Platiniju že obljubili podporo

Če se na črni celini ukvarjajo z Messijem, v Evropi še vedno odmeva ponedeljkov kongres Mednarodne nogometne zveze (Fife) v Zürichu, na katerem so sporočili datum predčasnih predsedniških volitev, ki bodo 26. februarja prihodnje leto. Čeprav uradne kandidature za zdaj ni napovedal še nihče, za prvega favorita velja sedanji prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini, ki si že nabira uradne podpornike.

Kot kaže, so Francozu zelo naklonjeni pri naslednji gostiteljici svetovnega prvenstva Rusiji, saj je častni predsednik ruske nogometne zveze Vječeslav Koloskov v primeru kandidature 60-letniku že obljubil podporo svoje države. »Seveda bomo podprli Platinija, je zelo dober kandidat za položaj predsednika Fife,« je zatrdil Koloskov.

Da bo predsednik Uefe zagotovo med kandidati za ugleden položaj, so že v začetku julija zapisali španski mediji, po nekaterih informacijah pa nekdanji francoski reprezentant poleg članic Uefe uživa tudi podporo v Južni, Severni in Srednji Ameriki kot tudi v Oceaniji.