»Borimo se za kupce, vztrajamo in smo res edina trgovina za občane in tudi turiste,« pravi Slavica Kavaš, ki vodi franšizno trgovino najboljšega soseda in ponuja zdaj tudi poštne storitve. Turisti pa vendarle prihajajo, Ana Knavs v turistični informativni pisarni z veseljem pove: »Je kar polno in sezona bo dobra. Tako na turističnih kmetijah kot v naših hotelih in hostlu je zasedenost dobra in tudi sama verjamem, da bo turizem Jezerskemu prinesel napredek,« pravi bodoča študentka medicine. Sedaj je najbližji zdravnik v Preddvoru, enako kot še mnoge druge ustanove in storitve.

Znanilci novega

Znanilec novega je mladi župan in lastnik hostla Stara pošta Jurij Rebolj, prav tako tudi energična Polona Virnik Karničar z odlično obiskane turistične Šenkove domačije. »Lahko se pohvalimo z dobro sezono, gostje prihajajo iz tujine in Slovenije,« trdi turistična delavka. Ni ponosna le na doseženo doma, ampak tudi na premike v kraju: »Jezerska štorija, gre za vrsto prireditev z etnografskim okvirjem, pomeni velik korak naprej.«

Mladi ljudje z Jezerskega ne iščejo več kruha le v dolini, vse bolj se zavedajo, da imajo adute tudi doma v tem, kar gostje iščejo. Ti pridejo vsak dan na kolesih in motorjih iskat tišino in mir, prelepo naravo. Pogled sicer še vedno kazi propadajoči hotel Kazina, a gorska kulisa z jezerom in neštete možnosti sprehodov in gorskih tur očitno Jezerskemu prinašajo delček stare slave. V prejšnjem stoletju je bil to znan zdraviliški kraj za očesne bolezni.

Letos poleti bo še posebej pestro tudi zaradi 115-letnice znane Češke koče, tudi Ovčarski bal pritegne veliko gostov. V gostišče Kanonir že desetletja radi hodijo Italijani, a tudi nasploh Jezersko letos doživlja pravi turistični razcvet. »Upamo, da bo v prihodnje še več domačinov videlo priložnosti, ki jih ponuja turizem v idealnem sožitju z neokrnjeno naravo,« pravi Polona Virnik Karničar in danska družina z navdušenjem potrdi, da so nad Jezerskim navdušeni. Kako tudi ne, pri njih je najvišja gora »visoka« 175 metrov. Tudi zaradi bankomata se niso nič pritoževali, ob hudi vročini v dolini pa jim je bilo »tam zgoraj« tudi prijetno sveže.