Priimek Dibaba bi v atletskem svetu lahko primerjali z Williams v teniškem. Etiopske sestre blestijo v tekih na srednje in dolge proge, zbirajo lovorike ter postavljajo svetovne rekorde. Zadnja junakinja v družini Dibaba je Genzebe, ki je minuli konec tedna na mitingu diamantne lige v Monte Carlu postavila nov svetovni rekord v teku na 1500 m. Nekaj manj kot štiri stadionske kroge je 24-letna atletinja pretekla v času 3:50,07. Slovenska rekorderka v teku na 1500 m je Sonja Roman, ki je pred šestimi leti v Rimu tekla 4:02,07.

Seznam ženskih svetovnih rekordov v teku na 1500 m je precej prazen. Pred letošnjim julijem se je nazadnje spremenil septembra 1993, ko je Kitajka Qu Yunxia na domačem tekmovanju v Pekingu tekla 3:50,46. V dobrih dveh desetletjih se je pojavilo veliko dvomov o omenjenem dosežku Kitajke, saj je bil postavljen v sumljivih okoliščinah, kakor se radi izrazijo v atletskem svetu. Mednarodna atletska zveza (IAAF) se namreč že dolgo zaveda, da imajo številni atletski mejniki predolge brade in so bili doseženi v časih, ko so bile dopinške kontrole precej redkejše ali jih sploh ni bilo. Omenjena Kitajka je stopila na žulj celo ruski atletski zvezi, saj je disciplina na 1500 m od nekdaj veljala za eno tistih, v kateri so rekordi in naslovi rezervirani za ruske, še prej sovjetske atletinje. Po zaslugi Ljudmile Bragine in Tatjane Kazankine, ki se je kot prva atletinja v teku na 1500 m spustila pod mejo štirih minut, je bila Sovjetska zveza oziroma Rusija lastnica svetovnega rekorda od leta 1972 do 1993.

Najslavnejša atletinja iz družine Dibaba je 30-letna Tirunesh, trikratna olimpijska prvakinja in petkratna svetovna prvakinja, lastnica svetovnega rekorda na 5000 m (14:11,15), tretjega najhitrejšega časa vseh časov na 10.000 m (29:54,66) in drugega najhitrejšega maratonskega časa ob debiju (2,20:35). Triintridesetletna Ejegayehu Dibaba, najstarejša izmed sester v družini s šestimi otroki, je bila leta 2004 v Atenah olimpijska podprvakinja v teku na 10 km. Bratranec sester Dibaba, Derartu Tulu, pa je dvakratni olimpijski ter svetovni prvak v teku na 10 km.

Na atletski zemljevid je novo svetovno rekorderko v teku na 1500 m postavila starejša sestra. Ko je Tirunesh Dibaba postavljala svetovne mejnike, je v zadnjih letih na mitingih vselej zahtevala ob sebi mlajšo sestro Genzebe, ki je bila narekovalka tempa. A ker so v družini Dibaba zelo ambiciozni in se ne zadovoljijo le z zasluženimi evri za spodbujanje tempa, so tudi Genzebe zanimali novi mejniki. Prvič se je uvrstila v člansko reprezentanco močne etiopske reprezentance za veliko tekmovanje leta 2009, ko je bila v teku na 5000 m osma. Njeni uspehi so strmo napredovali, blestela pa je predvsem na svetovnih prvenstvih v krosu, na katerih je bila dvakrat svetovna prvakinja. Druga dva največja uspeha je doživela v dvorani, in sicer leta 2012 v Carigradu in 2014 v Sopotu, kjer je postala svetovna prvakinja v tekih na 1500 in 3000 m.

Pogled na rezultatsko preteklost Genzebe Dibaba razkriva, da bo storila vse, da se vpiše na atletski zemljevid kot osvajalka naslovov na velikih tekmovanjih na prostem, kjer doslej še ni osvojila nobene kolajne. Z rekordnim tekom na 1500 m se je izstrelila v vlogo prve favoritinje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Pekingu, posledično pa tudi prihodnje leto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kako vrhunsko je Genzebe Dibaba pripravljena v tej sezoni, kažejo tudi njeni rezultati na 5000 m. Svoj osebni rekord je izboljšala že na 14 minut in 15 sekund ter napovedala, da jo v prihodnosti mika tudi svetovni rekord v tej disciplini, v kateri je večkrat pomagala do mejnikov sestri Tirunesh.

»V tej sezoni sem se posvetila predvsem hitrosti. Zato sem posledično zelo hitra v teku na 1500 m. Nisem se še odločila, v kateri disciplini bom nastopila na svetovnem prvenstvu. Zavedam pa se, da me čaka težka odločitev,« pravi Genzebe Dibaba. Pravi, da na treningih vadi le z moškimi. »Atletinje praviloma ne zdržijo naporov, ki jih vlagam v šport,« odgovarja nova atletska junakinja.