Svetovalnim pogodbam v koprskem Cimosu, ki ga je država reševala na plečih davkoplačevalcev, ni videti konca. Potem ko so se zadnja leta v Kopru zvrstili številni ugledni svetovalci, za katere so v družbi odšteli milijone evrov, so na začetku letošnjega leta sklenili še dve svetovalni pogodbi. Takrat kar s članoma Cimosovega nadzornega sveta, sicer nemškima državljanoma.

SDH: Pri svetovalnih pogodbah možnost navzkrižja interesov

Prva pogodba je bila sklenjena z Walterjem Gnauertom, ki je po začetku postopka prisilne poravnave lani prevzel vodenje Cimosovega nadzornega sveta, v preteklosti pa je bil med drugim član uprave Porscheja, odgovoren za finance. Drugo pogodbo so v Cimosu sklenili z nemško družbo SYN. Po zatrjevanju naših virov je njen lastnik Peter Stehle. Tudi on ima bogate izkušnje v avtomobilski industriji, Cimosovemu nadzornemu svetu pa se je tako kot Gnauert pridružil lani.

Čeprav naj bi Gnauert in Stehle veliko pripomogla k reševanju Cimosovih težav, njun izjemen ugled pa je v avtomobilski industriji nesporen, naj bi bila sklenitev svetovalnih pogodb z njima vprašljiva. Na to nakazuje tudi opazka Slovenskega državnega holdinga (SDH) na petkovi skupščini Cimosa. V SDH so poudarili, da sta oba svetovalca za Cimos opravila veliko dobrega dela ter da bosta glede na strokovnost in reference družbi tudi v prihodnje lahko veliko pomagala. Toda ob tem so opozorili, da pri sklenitvi omenjenih svetovalnih pogodb obstaja možnost navzkrižja interesov. Zato se je SDH na skupščini vzdržal glasovanja o točki, pri kateri so obravnavali svetovalne pogodbe. Pri tem je poudaril, da se je z vsebino pogodb seznanil šele teden dni pred skupščino in da vzdržanost pri glasovanju ne pomeni nasprotovanja vsebini skupščinskega sklepa. Preostali delničarji – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), komercialne banke in Mednarodna finančna korporacija (IFC) –, ki so postali lastniki Cimosa s pretvorbo skoraj 170 milijonskih dolgov v osnovni kapital družbe, pa so s sklenjenimi svetovalnimi pogodbami soglašali. Koliko v družbi plačujejo Gnauertu in Stehleju za svetovalne storitve, v Cimosu včeraj do zaključka redakcije niso odgovorili.

Posebna revizija odkrila nepravilnosti

Ker je tri člane Cimosovega nadzornega sveta v postopku prisilne poravnave imenovalo sodišče, so novi lastniki na skupščini potrjevali njihove mandate. Tako Gnauert kot Stehle sta bila gladko potrjena. Z imenovanjem dolgoletnega nadzornika Andra Ocvirka pa se ni strinjala SID banka. Po njenem mnenju bi morali nadzorni svet Cimosa sestavljati novi posamezniki. Zato so se v SID banki glasovanja o Ocvirku vzdržali. Podobno so ravnali tudi nekateri drugi lastniki, saj je Ocvirkovo ravnanje podprla le dobra polovica delničarjev.

Na skupščini so razpravljali tudi o posebni reviziji nekaterih poslov družbe. Gre za financiranje Rokometnega kluba Cimos, večkratni odstop terjatev, recipročni nakup delnic Cimosa in Kovinoplastike Lož ter poroštva Skupini Viator&Vektor, ki je končala v stečaju. V vprašanju, ki so ga na Cimos naslovili v SID banki pred začetkom skupščine, je banka poudarila, da bi moralo biti posebno poročilo revizorja uvrščeno na dnevni red prve naslednje skupščine. To se ni zgodilo, član Cimosove uprave Andraž Brodnjak pa je predlagal, da bodo to točko uvrstili na dnevni red prihodnje skupščine, predvidoma avgusta. Po naših informacijah naj bi posebni revizorji pri poslovanju Cimosa odkrili več nepravilnosti. To je razvidno tudi iz Brodnjakove izjave na skupščini: »Na podlagi revizije so bili sproženi ustrezni postopki.«