Bi lahko v takšni postavi dosegli kaj več?

Ne. S takšno ekipo je poraz realen. Odločilen je bil drugi dvoboj, ki ga je izgubil Žemlja, a tudi če bi ga dobil, verjetno ne bi imeli možnosti za končno zmago. Brez možnosti smo bili tudi v igri parov, zadnji dan pa je bil zgolj nujno potreben.

Kakšen je sploh smisel igranja s takšno postavo?

O tem se bo treba pogovoriti. S takšno postavo ne sodimo v 1. evroafriško skupino, niti si tega ne zaslužimo. Očitno smo prišli v obdobje z veliko poškodbami in odpovedmi. Vse se je nabralo, posledica pa je naša nekonkurenčnost.

Nastope v reprezentanci so začeli odpovedovati tudi mlajši igralci, ki še niso uveljavljeni.

Vsak je podal svoj razlog. Fante je pošteno zaneslo. V preteklosti so v svojih dejanjih dobili določene potrditve, zato nimajo nobenega spoštovanja do državnega grba. Fantje se gredo raje sončit v Umag ali igrat turnirje serije futures, ki jih lahko igrajo že vse življenje. Tudi če bi igrali kakšnega manj, to ne bi spremenilo poteka njihove kariere. Iz tega stališča njihovih odpovedi ne razumem. Moj pogled na igranje v reprezentanci je drugačen. Toda fantje vedo, kaj delajo.

Jih v pogovorih pred zborom reprezentance skušate prepričati v nastop?

V prepričevanje ne verjamem. Da bi moral kot selektor nekoga prepričevati, naj igra za reprezentanco, mi je pod častjo. Imeli smo več pogovorov, toda nikogar ne bomo prosili, naj igra v državni reprezentanci. Če nimajo želje in igrajo pod prisilo, na igrišču ne morejo dati maksimuma. Kdor ne želi igrati, ga pač ni, kdor pa misli, da je njegov nastop koristen in želi dobro slovenskemu tenisu, pa pride.

Še imate motiv voditi takšno reprezentanco, ko je že vnaprej jasno, da nima možnosti za uspeh?

Nismo v ugodnem obdobju, a najlažje bi bilo zdaj vse nekam poslati in iti drugam. Zaenkrat bom vztrajal, toda če bomo obstali v 1. evroafriški skupini, se bomo morali z vsemi fanti usesti in se pogovoriti. Naliti si moramo čistega vina, da ne bomo delali računov brez krčmarja. Saj ni nič takšnega, če igralci ne nastopajo za reprezentanco, saj tudi veliko boljši igralci v drugih državah odpovedo svojo udeležbo, toda naj povedo na začetku leta, kakšne so njihovi želje in cilji. Potem bomo tudi v reprezentanci vedeli, kaj in kako, da si ne delamo utvar.

Za obstanek se boste pomerili s poražencem dvoboja Litva – Ukrajina.

Ukrajinci imajo dva vrhunska igralca, Sergeja Strahovskega in Aleksandra Dolgopolova, Litva pa ima Ricardasa Berankisa, vsi so med najboljšimi stotimi. Po stanju na lestvici so oboji kakovostnejši od nas, a igramo doma. Najprej moramo počakati, kdo sploh bo naš tekmec, potem pa bomo razmišljali, kje v Sloveniji igrati in na kakšni podlagi.