Poletje je na vrhuncu, toda najboljši slovenski odbojkarji vroče večere preživljajo v dvorani. Plaže, zabave in koktajli so zanje le oddaljen sen. Realnost je borba v evropski ligi, ki bo trajala vse do sredine avgusta. Litre potu točijo zato, da bi se letos prvič v zgodovini uvrstili v svetovno ligo. Za zdaj so na dobri poti, saj pridno zbirajo točke.

V letošnji evropski ligi je Slovenija prvič zaigrala doma, toda za sredino julija je pričakovano, da ljudje ne obiskujejo množično športnih prireditev, še posebej, če ne gre za največje spektakle. Gostovanje oslabljene hrvaške odbojkarske reprezentance zagotovo ni imelo predznaka spektakularnosti, zato se je v dvorani Tabor v Mariboru v obeh dneh zbralo le okoli dvesto ljudi, pri čemer je šlo predvsem za družinske člane in prijatelje slovenskih reprezentantov.

Kljub vsemu je bilo posel treba opraviti. Slovenski selektor Andrea Giani ni ničesar prepustil naključju. Že v soboto je poslal na teren najboljšo postavo z izjemo kapetana Tineta Urnauta, toda njegova menjava Alen Šket nima nič manj kvalitet. Njegov partner na sprejemu je bil Klemen Čebulj, korektor Mitja Gasparini, podajalec Dejan Vinčić, blokerja Danijel Koncilja in Alen Pajenk ter libero Jani Kovačič. Torej najboljše, kar lahko trenutno ponudi slovenska odbojka. Rezultat je bil temu primeren – gladka zmaga Slovenije.

»Lahko smo veseli. Posebej zaradi rezultata, v igri pa je bilo še vedno preveč nihanj, preveč padcev koncentracije. A igramo, da zmagujemo, in mi smo zanesljivo. V obrambi smo igrali odlično, blok je opravil veliko dela, tudi napad je bil zadovoljiv. Hrvati so naredili nekaj sprememb v postavi, manjkali so ji pomembni igralci,« je dejal selektor Slovenije Andrea Giani. Z napredkom v zadnjih tednih po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo je zadovoljen. »Lepo napredujemo. Imamo ekipo, ki raste kot celota. Proti Turčiji smo bili dobro povezani in s tem smo nadaljevali tudi proti Hrvaški. A pred nami je še dolga pot in igrati moramo še bolje. Obstajajo posebne faze v igri, kjer moramo biti bolj zbrani. Pridejo obdobja, ko tekmec zaporedoma naredi preveč točk,« je dejal Giani, ki zna trenutno sedem ali osem slovenskih besed.

Med najbolj dejavnimi na igrišču je bil Klemen Čebulj. Izpostavil je vročino in soparo v dvorani. »Ni bilo lahko igrati. Ni prijetno, ko skačeš in te k tlom vlečejo trije litri vode. Toda tako je, razmere so bile enake za obe ekipi,« je dejal. V zaključku tekme je z dvema atraktivnima točkama na noge dvignil vse navijače, tudi pred tem je pridno polnil statistiko. »Vsaka zmaga je dobra. Če bomo popravili še začetniške napaka na servisu, ne bomo imeli nobenih težav. Napredujemo iz treninga v trening, iz tekme v tekmo. Smo na začrtani poti, da osvojimo evropsko ligo,« zatrjuje Čebulj, ki ga občasna nihanja v igri ne skrbijo. »Normalno je, ko vodiš, da ti malce pade koncentracija. Toda če igramo na naši ravni, nas povprečne ekipe ne morejo presenetiti,« pravi slovenski reprezentant, ki bo v prihodnji sezoni član Lube Treia, ekipe, nekoč poznane kot Macerata.

Vse bolj pomembno vlogo ima tudi Alen Šket. Pred leti je odšel v tujino kot korektor, toda v Italiji so ga prekvalificirali v sprejemalca. »Malce se še lovim. Kot sprejemalec moram tudi sprejemati, korektor pa samo napada. Zdaj moram žogo najprej sprejeti in šele nato napadam,« je opisal glavno spremembo svojih delovnih obveznosti. Toda ker je nevaren napadalec, ima Slovenija skupaj z Gasparinijem in Čebuljem trojico izrazito močnih orožij za doseganje točk. »Naša največja prednost je, da lahko tudi s slabšim sprejemom še vedno dosežemo točko,« pravi Šket.