»Nekaj uroka je viselo nad našo ekipo in Radom Rogino, saj se nam je rumena majica v zadnjih etapah kar nekajkrat izmuznila, čeprav je bilo narejeno prav vse, da jo obleče. Bili smo potrpežljivi in vsak dan iskali pomanjkljivosti tekmecev. Rado je bil v vseh prvinah najmočnejši kolesar na dirki. Ima ogromno izkušenj, je potrpežljiv in zna čakati na priložnosti. Le v igri na odbitne sekunde je bil malo nervozen. Pri tem mu je pomagala vsa ekipa,« je Boštjan Mervar, športni direktor kolesarske ekipe Adria Mobil, ponosno razlagal vrline zmagovalca in ekipe po koncu dirke Okoli jezera Qinghake. Glede na status dirke UCI je to največja zmaga novomeške ekipe. To je bila sploh prva zmaga novomeške ekipe na dirkah elitne kategorije UCI (takoj za svetovno serijo WorldTour), kamor sodi največja etapna dirka na Kitajskem in tudi v Aziji.

Rogini se je rumena majica že v osmi etapi izmaknila le zaradi napake organizatorjev, ki so ga kot vodilnega tik pred ciljem usmerili v slepo ulico, namenjeno za spremljevalna vozila. Po 2200 kilometrih je premagal Iranca Hoseina Alizadeha iz tajvanske ekipe RST Santic za vsega tri sekunde. Za nameček je Marko Kump v trinajstih etapah nanizal kar pet etapnih zmag, v najtežji kraljevski pa je bil najhitrejši Primož Roglič, sicer četrti skupno. »Taktično smo dirko izpeljali brez napak,« je bil ponosen Mervar. Matej Mugerli v dresu Synergy Baku je bil deveti, državni prvak Luka Pibernik (Lampre) pa najvišje v eni od etap, deveti.

Zmaga 36-letnega Varaždinca v dresu Adrie Mobila ni prva zmaga kolesarja slovenskih ekip na tej dirki na visokogorski kitajski planoti. Leta 2011 je že zmagal Gregor Gazvoda (Perutnina Ptuj). Skupaj pa so slovenski kolesarji (Fajt, Kocjan, Gazvoda, Mezgec, Ilešič, Bole) od leta 2008 že nanizali 19 etapnih zmag. Za nekatere (Mezgec, Gazvoda, Kocjan) je bil to prelomen korak do bolj uveljavljenih ekip. Luka Mezgec je leta 2012 že dosegel pet etapnih zmag kot letos Dolenjska puščica.

Prav Kump je na kitajskem touru še bolj izpostavljen od Rogine. Ne le v lovu na zmage in pomoč Rogini, česar pa nekateri tekmeci niso razumeli. Kot denimo glavni konkurent v sprintu Mattia Gavazzi, ki je Kumpa trikrat potisnil na drugo mesto v etapi. Italijan premoči Kumpa ni prenesel športno. »Ko je bil boj za rumeno na vrhuncu, sem pomagal narekovati tudi ritem skupine v klanec v pomoč Rogini. Gavazziju to ni bilo všeč in me začel žaliti, da se to za kolesarja v zeleni majici najboljšega šprinterja ne spodobi, in to povezoval s tem, da nismo zavezani biološkemu potnemu listu. Na to sem mu odvrnil, da naj neha s takimi obtožbami, saj še nikoli nisem bil kaznovan, on pa je bil že dvakrat. Takrat me je udaril v obraz, kar so videli tudi kolesarji,« je incident opisal Kump. Kljub pritožbi komisarju UCI jo je srboriti Italijan odnesel le z opominom in še naprej povzročal incidente.

Kump je to sezono dosegel že 16 zmag, kar ga uvršča tik pod vrh zmagovalcev na vseh mednarodnih dirkah. Več jih ima le Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša, 18). Kump je polovico zmag sicer dosegel na preizkušnjah nižje druge kategorije UCI. Z osmimi na preizkušnjah prve in elitne kategorije UCI je še vedno četrti za Kristoffom (18), Markom Cavendishem (14) in najboljšim sprinterjem na Touru Greiplom (11 zmag). Zadnji uspehi kolesarjev Adrie Mobila so jih na prestižni svetovni lestvici PSC dvignili na visoko 29. mesto, od tega 22 višje uvrščenih ekip nastopa na francoskem Touru.