V hiše je prilezel strah

»Žarnice so nenadoma začele tako močno žareti, da nas je tega nenavadnega pojava postalo strah. Mama si še danes ne upa ostati sama v hiši. Kolikor se je dalo hitro, sem izključila vse električne naprave, a smo vseeno ostali brez peči za ogrevanje in posledično brez tople vode v hiši. Škode imamo za več kot 2000 evrov,« se tiste noči spominja Cvetka Župevc z Vrhovnice. Člani družine Kelhar so tisti večer prišli domov, ko se je neurje že umirilo. Kmalu so opazili, da zamrzovalni skrinji ne delujeta. »Če bi bili slučajno na dopustu, bi ostali brez zaloge hrane. Tako pa smo takoj naslednji dan odhiteli v Brežice po novo skrinjo in meso domačega goveda nam je uspelo ohraniti,« pripovedujeta Marjan in Ana Kelhar. V okolici praktično ni hiše brez uničenih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Po grobi oceni znaša skupna škoda v gospodinjstvih okoli 30.000 evrov, uničen je bil tudi sam transformator, ki so ga dežurni delavci Elektra Celje zamenjali še isti večer. Prebivalci so tako bili brez električne energije slabe štiri ure.

Te dni na Elektru Celje od oškodovancev zbirajo račune o opravljenih popravilih oziroma zamenjavah poškodovanih in uničenih naprav. »Po do sedaj zbranih prijavljenih škodah težko govorimo o skupni višini, saj vsi oškodovanci še niso dostavili celotne dokumentacije niti še niso vsi vložili zahtevkov. Trudimo se, da bi z vzajemnim sodelovanjem z Zavarovalnico Triglav začeli izplačevati odškodnine prizadetim v najkrajšem možnem času,« nam je trenutno dogajanje pojasnila Maja Ivančič z Elektra Celje.

Zelo redek pojav

Več oškodovancev meni, da takšen pristop celjskega distributerja ni najprimernejši in najbolj profesionalen. »Pričakovali bi, da bodo na na Elektru pripravili ožigosane in podpisane obrazce ter popis škode v najkrajšem času opravili na terenu. Marsikdo, ki je v Celje poslal izvirnik računa, nima zdaj pri sebi nobenega dokazila, da je to res storil. Veliko oškodovancev je namreč že precej v letih in se v danem primeru ne znajdejo najbolje,« nam je potožila oškodovanka, ki ne želi biti imenovana. Ivančičeva nam je zaupala, da bodo podani predlog poslali pristojnim strokovnim službam, ki ga bodo preučile in po potrebi dopolnile navodila za ukrepanje ob tovrstnih primerih. »Notranje okvare distribucijskih energetskih transformatorjev so redek pojav in jih s preventivnim vzdrževanjem, pregledi, revizijami ni mogoče preprečiti. O dodatnih zaščitnih ukrepih bo opravljena analiza, a so glede na izjemno redkost tovrstnih napak vprašljivi,« nam je še pojasnila predstavnica Elektra Celje.