Samokandidaturo Bratuškove lahko gledamo tudi z druge perspektive. Končno nekdo odkrito prizna, da je ambiciozen in ne momlja le nekaj o nacionalnih interesih in etiki. Bratuškova je imela jajca, da si je upala sebe postaviti v pozicijo, ko je bilo jasno, da jo bodo obstreljevali z vseh strani. Kot da bi prostovoljno šla na poligon nekje pri Ptuju in bi lovci tekmovali, kdo bo sestrelil več glinenih golobov. V Alenko so naboje pošiljali vsi: politiki, prijatelji, zavezniki in mediji. Slednji so se delali norca iz njene predstavitve v evropskem parlamentu, jo secirali do zadnje celice in zdaj se delajo, kot da je bilo tisto nekaj strašno pomembnega. Usodnega. Nezaslišana samokandidatura. Pogubna za slovenski narod. Nekaj, kar kliče po arestu. In še več: Alenka noče odstopiti kot poslanka. Še en dokaz, da so imeli prav, ko so zanjo uporabili druge vatle kot pri kakšnem pravnomočno obsojenem narodnem heroju.

Nihče pa še ni k odstopu pozval Mira Cerarja. Kar je lahko dobra novica. Končno nekdo, ki mu vsak, ki ima pet minut časa, ne reže vratu. Tudi ko nespretno govori o Grčiji. Najverjetneje bi bilo drugače, če bi bila na njegovem mestu Alenka. Pod mikroskop bi dali vsako njeno izjavo. Logično, nobena izjava ne bi bila prava. Bi pa morda vsaj pokazala nekaj solidarnosti, nekaj, kar bi pogledalo čez planke. Planke so očitno sestavni del slovenskega genskega zapisa. Zaradi plank se ljudje tožarijo, tepejo, streljajo in nasploh obnašajo iracionalno. Ne gre za egoizem, gre za mentalni problem. Problem videti druge. Se postaviti na njihovo mesto. Jih čisto enostavno poslušati. In slišati.

Fino bi bilo, če bi kdaj televizije slišale tudi nas. Potem seveda ne bi delale abotnega cirkusa iz smrti enega muzikanta. In bi že enkrat nehale prenašati sedmorazredne melodije vršacev ali zimskih noči. Saj res, poletje je en drug čas. Čas, ki ni za resen televizijski program. Oddaje gredo na dopust. Za tri mesece jim dol visi za gledalce. In to ravno zdaj, ko vsi pred vročino bežimo v varno zavetje ohlajenih prostorov. Ravno zdaj bi pametne televizije udarile na polno. Še ena priložnost, ki jo zamujajo mali. Nacionalki že dolgo ni pomoči, bi pa lahko vsaj Planet TV pogruntal, da imajo pred seboj prazen gol. Je pa res, da znajo naši nogometaši zgrešiti tudi takšnega…