Nekdanji vrhunski košarkar Peter Vilfan je z včerajšnjim prestopom iz poslanske skupine Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) med poslance Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) javnost skoraj tako osupnil kot nekaj dni pred njim košarkar Goran Dragić, ki je s klubom Miami Heat podpisal pogodbo o petletnem sodelovanju, vredno dobrih 80 milijonov evrov. »Vilfanov prestop je resda podobno odmeven kot Dragićeva pogodba, nima pa takega finančnega učinka, saj DeSUS nima toliko denarja,« nam je ob tem dejal prvak DeSUS Karl Erjavec, ki ni skrival zadovoljstva ob novem, enajstem članu njihove poslanske skupine.

V poslansko skupino da, v DeSUS (še) ne

»Je to kakšna prvoaprilska šala?« nas je vprašal politični analitik na dopustu dr. Vlado Miheljak, ko smo ga zaprosili za mnenje o Vilfanovem prestopu med poslance upokojenske stranke. Po kratkem premisleku je pristavil: »Morda se Vilfan še ne želi politično upokojiti in je zato šel v DeSUS, ki je stranka prihodnosti, saj bo upokojencev vedno več.« Vilfan, ki je bil najprej član Pozitivne Slovenije, nato na njenem pogorišču vznikle ZaAB, se v DeSUS za zdaj ne bo včlanil, bo pa to storil, kot je napovedal, ko bo dopolnil 60 let (29. junija 2017).

To, da je Peter Vilfan zapustil poslansko skupino ZaAB, ni veliko presenečenje, saj je iz te stranke izstopil že decembra lani, razočaran nad komisarsko sago, ki jo je uprizorila predsednica Alenka Bratušek, in nad dejstvom, da je stranka zaradi nje obtičala v opoziciji, čeprav je programsko najbolj sorodna z vladajočo SMC. Veliko presenečenje pa je, da se je Vilfan pridružil poslanski skupini DeSUS. »Peter je športnik, želi si uspehov, ne želi biti na poraženi strani. Rad bi bil del koalicije, zato je ob oblikovanju Cerarjeve vlade navijal za vstop ZaAB vanjo. Je odkrit, pošten in načelen človek. Vedel sem, da razmišlja o odhodu iz poslanske skupine ZaAB, a presenetilo me je, da je šel v DeSUS. Mislil sem, da se bo pridružil Bojanu Dobovšku (nedavno je izstopil iz poslanske skupine SMC, op. p.) in morda še kakšnemu v prihodnje nepovezanemu poslancu,« nam je dejal Jerko Čehovin, nekdanji poslanec stranke Alenke Bratušek, ki mu na lanskih volitvah ni več uspelo priti v parlament.

Židanu delajo preglavice neznanke

Za včerajšnji kadrovski prevrat so po besedah Karla Erjavca vse do zadnjega trenutka vedeli le trije ljudje: poleg Vilfana in prvaka DeSUS tudi vodja poslancev Franc Jurša. »Težko je bilo skrivati to informacijo. Videl sem, kakšne so razmere v ZaAB, zato sem Vilfana že dalj časa nagovarjal, naj pride k nam, intenzivni pogovori o tem pa so potekali zadnje tri ali štiri tedne,« pravi Erjavec. Je torej za Vilfanov prihod v DeSUS vedel že 2. julija, ko je kot šolarčka, ki mu učenje povzroča velike preglavice, okrcal predsednika SD Dejana Židana? »Židan je bil zelo naiven, ko je po odhodu Dobovška iz poslanske skupine SMC dejal, da je zdaj SD tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije. Še enkrat bom ponovil, kar sem rekel takrat – pri politiki in matematiki ne gre le za seštevanje, ampak imamo tudi različne izračune z neznankami. Danes ta neznanka ni več neznanka, to je Peter Vilfan.« S temi besedami je Erjavec potrdil, da je bil dogovor z Vilfanom sklenjen že pred Dobovškovim odhodom iz SMC, in dal Židanu jasno vedeti, da lahko sedanja koalicija obstane tudi brez SD.

Stranki Alenke Bratušek, ki je nastala 31. maja 2014 in se je za las uvrstila v parlament, so po Vilfanovem odhodu ostali le še trije poslanci (poleg Bratuškove še Mirjam Bon Klanjšček in Jani Möderndorfer), kar je spodnja meja za obstoj poslanske skupine. Ni nemogoče, da ne bo ostalo le pri Vilfanovem odhodu, saj je znano, da o njem razmišlja tudi Möderndorfer. Užaljen odziv predsednice zato ne preseneča. Na strankini spletni strani je Alenka Bratušek včeraj zapisala: »Poslanec Peter Vilfan nas je obvestil, da z današnjim dnem izstopa iz poslanske skupine ZaAB. Izstop me ni presenetil in sem ga pričakovala, saj se je to pripravljalo že od lanskega decembra, ko je izstopil iz stranke. Žal mi je, da ni zbral toliko poguma, da bi to, preden je stopil pred medije, v obraz povedal vsaj vodji poslanske skupine in drugim poslancem. V novi poslanski skupini mu želimo uspešno delo.«

Ni rešitve za ZaAB

Ob kadrovskih pretresih v ZaAB se postavlja vprašanje, ali bo stranka nekdanje premierke, ki ji javnomnenjske raziskave le še s težavo zaznajo vitalne življenjske funkcije, sploh preživela. Vlado Miheljak je glede tega črnogled. »Ni rešitve za ZaAB. Tu gre le še za vprašanje humane evtanazije. Stranka, ki enkrat tako nizko pade, se ne more več dvigniti, razen če ima zelo tradicionalno volilno okolje, kakršno ima NSi, ki je vezano na krščanske vrednote. ZaAB pa nima profila, ne ve se, kaj so: niso ne neoliberalna stranka ne standardna stranka kapitala, niti levičarji niso,« poudarja Miheljak.

Optimističen ni niti Jerko Čehovin, član sveta ZaAB. Prepričan je, da lahko stranka obstane le, če se bo popolnoma preuredila in se povezala s tem, kar je ostalo od liste Verjamem Igorja Šoltesa. Oba z Miheljakom se tudi strinjata, da Alenka Bratušek ni kos vodenju ZaAB.