Fištravec od vodstva RTV pričakuje spoštovanje do Maribora in njegovega nogometnega kluba ter upa, da bo RTV prenašal povratno tekmo iz Kazahstana. Kot je znano, je bilo torkovo tekmo mogoče videti zgolj na spletni strani nogometnega kluba Maribor. Zanimanje je bilo rekordno, po podatkih kluba si je tekmo na tak način ogledalo približno 90.000 ljudi.

Pošiljanje odprtih pisem iz Maribora v Ljubljano ni novost. Takšno populistično komunikacijsko »kulturo« je vzpostavil že nekdanji župan Franc Kangler. Pod njegovim vodstvom je mesto Maribor zbralo zanimiv seznam javnih pisem. Marca 2009 je Kangler pisal tedanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju in mu potožil, da postajajo prebivalci slovenskega severovzhoda drugorazredni državljani, ker v vlado ni imenoval nobenega štajerskega ministra. Leta 2010 je pisal tedanjemu ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču in ga opozoril na zamudo pri začeti gradnji mariborske medicinske fakultete. Pismo je zatem prejelo še ministrstvo za kulturo, ki ga je Kangler spraševal, ali še verjame v projekt Evropska prestolnica kulture.

Akademsko kritičnost zamenjal za vijolični šal

Andrej Fištravec zdaj obuja folkloro pisanja pisem. »Župan je začel v skladu s slabo javno podobo, aferami v svoji hiši in s slabimi uspehi brenkati na tiste populistične strune, ki so mu še ostale,« ugotavlja filozof in publicist Boris Vezjak. Po njegovem mnenju je porazno, ker je župan kritičnost akademskega duha zamenjal za navijaštvo. »Kratkoročni račun igre s populizmom se mu nujno ne bo izšel, tako kot se ni njegovemu predhodniku, od katerega je podedoval vijolični šal.«

Na RTV Slovenija so že pred časom pojasnili, da nimajo pravic za prenos tekme lige prvakov in zato ni smiselno, da bi prenašali kvalifikacije, glavnega tekmovanja pa ne. Licenco za prenose tekem lige prvakov je letos kupil Pro plus, ki oddaja programa Kanal A in Pop TV. Za prenos kvalifikacijske tekme proti Astani se niso odločili, ker so pogajanja stekla prepozno. Pravice za prenose lige prvakov ima v Sloveniji tudi mreža športnih programov Sport klub, za katero naj bi bil torkov prenos tekme prevelik finančni zalogaj. Fištravec zasebnima TV-postajama ni poslal odprtega pisma.

Takšno spoštovanje in skrb, kot jo terja mariborski župan od vodstva RTV Slovenije, bi moral izkazati predvsem v domačem Ljudskem vrtu, kjer že dolgo čakajo na nujno prenovo dotrajane zahodne tribune. Župan je v pismu sicer omenil, da se zaveda izziva tega investicijskega posega, ni pa razkril konkretnejših načrtov občine.

Arhitekturni spomenik terja urgentno prenovo

Spomeniško zaščiteno tribuno bi bilo namreč treba sanirati že zdavnaj, saj je evropska nogometna zveza (Uefa) že lani zagrozila, da bo prepovedala tekmovanja v Ljudskem vrtu, ker tribuna niti približno ne dosega evropskih standardov. Na omenjenem ogroženem prizorišču je štiri tisoč sedežev, sanitarij nima, neurejen je dostop do njega, streha zamaka, neprimeren je tudi prostor za novinarje in snemalce.

To dotrajanost je lani opazil gradbeni inšpektorat, ki je po poročanju časnika Večer izdal odločbo, po kateri bi morala 90-odstotna lastnica Ljudskega vrta (Mestna občina Maribor) do konca letošnjega leta sanirati staro tribuno in zagotoviti večjo varnost obiskovalcev na njej. Gradbeni inšpektorat je občini naložil, da mora zagotoviti sanacijo najbolj urgentnih napak in pomanjkljivosti odpraviti do konca letošnjega leta.

Župan je s tem v zvezi pojasnil, da stadionu ne grozi zaprtje, na občini pa po njegovih besedah že pripravljajo projekt celovite prenove omenjene tribune. Prenova se zagotovo ne bo začela letos, ker v občinskem proračunu zanjo ni potrebnega denarja. Naložba je bila ocenjena na 8,3 milijona evrov, občina pa propagira svojo zamisel, o kateri naj bi 96 odstotkov vrednosti naložbe plačal zasebni partner. Zanimanja za tak posel doslej ni izkazal nihče.

»Težava Fištravčeve pozicije je njena dvolična narava,« ugotavlja Boris Vezjak. »Od drugih terja tisto, česar sam ne počne. Kako torej lahko od nekoga pričakuješ, da bo skrbel za lepo podobo nogometnega kluba, če v to podobo sam nisi pripravljen investirati svojega denarja? Ki ga menda ni. Ampak če ga ni, bo morda moral župan razumeti, da mora tudi javni zavod RTV delovati gospodarno.«