Okoli večnega vprašanja, ali se imenujejo sardine ali sardele, se prepira znaten del riboljubcev. Ribiči so se od tega vprašanja že zdavnaj oddaljili, zlasti naši, ki so svoje ribiške ladje raje prodali za staro železo in si s tem prislužili evropske subvencije, kot pa da bi še naprej lovili te drobne, a okusne ribe. A že preden sta šli Riba 1 in Riba 2, ponosa in zaščitna znaka izolskega ribištva, v razrez, se je v tamkajšnji tovarni konzerv govorilo, da je sardina tista sardela, ki je ravno prav velika za v pločevinko. Oziroma da je sardela sveža ali na žaru pečena riba, sardina pa je njena sorodnica v konzervi. Da sardela postane sardina, ko jo toplotno obdelajo in zaprejo v konzervo, pravi uradna doktrina in navaja Slovar slovenskega knjižnega jezika. Ampak zaplete se pri Sardiniji, slikovitem italijanskem otoku, ki je že v davnini, ko konzerv še niso poznali, dobil ime po – sardinah. Razen če so sardine dobile ime po Sardiniji, ki so ji stari Grki menda rekli tudi Sardela… O tem se poklicani prepirajo že dlje časa in resnica še vedno ni povsem čista, tako kot mora biti riba, preden jo pripravimo. Najpogostejši način priprave je preprost. Očiščene sardele naoljimo in nasolimo ter za kratek čas položimo na vroč žar. Posujemo jih s sesekljanim peteršiljem in po želji česnom, pokapamo z limono in ponudimo s kruhom. Poleg tega so sardele zanimive v trtnih listih. Očiščene rahlo posolimo, popramo in namažemo z gorčico. Vsako posebej zavijemo v blanširan list vinske trte in v eni plasti zložimo v namaščen pekač. Pokapamo z olivnim oljem in za 25 minut porinemo v pečico, segreto na 190 stopinj Celzija. Postrežemo s kruhom ali poljubno prilogo. Sardele se obnesejo tudi s testeninami. Očiščene sardele (ali sardelne filete, povsem dobre pa bodo tudi sardine iz konzerve) skupaj z narezanim česnom (in po želji sesekljanim čilijem) v veliki ponvi popražimo na olivnem olju. Dodamo sesekljan peteršilj in na zob skuhane špagete, premešamo in po eni minuti odstavimo ter takoj postrežemo.

Marinirane hladne sardele

Potrebujemo 400 g sardel, 1 paradižnik, 1 limono, morsko sol, sveže zmlet beli poper. Za marinado še 3 mlade čebule, 3 žlice olivnega olja, 1 dl suhega belega vina, morsko sol, 1 lovorjev list, 2 vršička rožmarina, sveže zmlet poper, 5 dl vode, nekaj strokov česna, peteršilj. Za oblogo še paradižnik.

Sardelam odstranimo glave (iz slednjih, česna in peteršilja skuhamo juho) in jih temeljito očistimo, oplaknemo in posušimo. Čebulo očistimo in beli del zrežemo na kolesca. Precejeni ribji juhi dodamo vino, pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Sardele spečemo na segretem žaru. Pečene blago začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom, potem pa jih zložimo v manjši pekač. Za marinado v ponvi na olivnem olju zlato rumeno popražimo beli del čebule. Zalijemo jo z mešanico juhe in vina. Dodamo sol, poper, lovorjev list in rožmarin, prevremo in odstavimo. Z vročo marinado prelijemo pečene sardele, ki jih mariniramo vsaj toliko časa, da se sestavine ohladijo, še bolje pa 24 ur v hladilniku. Na krožnike razdelimo del čebule iz marinade. Na čebulo razdelimo ribe, ki jih prekrijemo s preostalo čebulo oziroma marinado. Na vrh položimo olupljeno, na kolesca zrezano limono, jed pa obložimo z narezanim paradižnikom. Ponudimo z dobrim svežim ali opečenim domačim kruhom, rahlo natrtim s česnom in pokapljanim s hladno stisnjenim olivnim oljem.