Minioni 115,2 milijona $

Risanka ali, če hočete, animirani film z angleškim naslovom Minions je že v prvih dneh predvajanja v ameriških kinematografih naredil za več kot 150 milijonov dolarjev prometa. Družinska komedija, kot poimenujejo žanr, je pravzaprav nadaljevanje oziroma predzgodba animiranih filmov Jaz baraba (2010, 2013 in 2017). Prvi je naredil skoraj pol milijarde dolarjev, drugi skoraj milijardo dolarjev. Film o treh malih minionih, ki sicer nastopajo tudi v omenjenih risankah, se tokrat loti poenostavljenega in duhovitega razlaganja zgodovine sveta od samih začetkov do današnjih dni. Universal Studios in Illumination Entertainment so za 3D-risanko porabili okoli 74 milijonov dolarjev, po svetu pa je do srede po blagajnah pobrala že 400 milijonov. Glasove je trem minionom posodil kar francoski režiser Pierre Coffin, v drugih vlogah oziroma glasovih pa nastopajo zvezdniki Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan in Geoffrey Rush. V Sloveniji bodo film začeli predvajati 13. avgusta.

Jurski svet 18,1 milijona $

Jurassic World je že četrto nadaljevanje zgodbe o tematskem parku z dinozavri. Bojda hoče gledalca opozoriti, da se z genskim inženiringom ni igrati, da človek ni Bog stvarnik. Skeptiki pa menijo, da gre pri novem 3D-spektaklu zgolj za fantastične efekte in da je zgodba, milo rečeno, obrobna. Denar pa je dober, od začetka predvajanja filma (pri nas igra od junija) so zaslužili samo v ZDA več kot pol milijarde dolarjev. Skupaj po svetu pa trikrat toliko. Za občutek, prvi Jurassic park iz leta 1993 je zaslužil milijardo, drugi pol milijarde, tretji pa četrt milijarde dolarjev.

Vrvež v moji glavi 17,1 milijona $

Animirano računalniško 3D družinsko komedijo z ameriškim naslovom Inside Out so pripravili v studiih Pixar in jo producirali ob pomoči multinacionalke Disney. Zgodba: dekletce se po selitvi družine skuša navaditi na novo življenje, pri tem pa ji v njeni glavi svetujejo Veselje, Strah, Jeza, Gnus in Žalost. Ustvarjalci animiranih uspešnic Pošasti iz omare in V višave so doslej v ZDA zaslužili okoli 283 milijonov dolarjev (po svetu okoli 450 milijonov), pri nas je film na ogled od junija.

Terminator: Genisys 13,7 milijona $

Zadnji Terminator, v katerem spet igra Arnold Schwarzenegger, ne beleži pravih uspehov, pa tudi kritika meni, da film enostavno ni tako dober kot prejšnji. V ZDA so doslej zaslužili zgolj 69 milijonov dolarjev, po vsem svetu pa skupaj 225 milijonov. A kaj, ko je film stal več kot 155 milijonov. Velika verjetnost je, da bo to najmanj uspešen od peterice filmov, ki je luč sveta ugledala že leta 1984 (prvi film je recimo kar podeseteril vložek). Pri nas je na sporedu od 2. julija.

Vislice 10 milijonov $

The Gallows pri nas še nima prevoda in tudi termina predvajanja mu še niso določili. Ima pa projekt zanimivo finančno strukturo. Ustvarjalci so zanj porabili okoli 100.000 dolarjev, in kot kaže, bodo noro zaslužili, še posebej, če vemo, da so samo v ZDA prvi vikend pobrali več kot 10 milijonov dolarjev. Zgodba je klasična s »found footage« predlogo (podobno kot Čarovnica iz Blaira): osnova je najdeni privatni film iz leta 1993, ko se je na šolski predstavi nesrečno obesil neki učenec. V sedanjem času poskušajo dijaki stvarem priti do konca. Neuspešno.

Vroči Mike XXL 9,65 milijona $

Še eno nadaljevanje ponujajo tudi slačifantje iz Vročega Mika (2012). V prvem delu so ponujali svoja izklesana telesa (predvsem prelepi in ravno prav mišičasti Channing Tatum), zdaj se vračajo na sceno, ki je polna spletne konkurence. Ni jim lahko, a na koncu z zadnjim nastopom seveda uspejo. Magic Mike XXL, kot je originalni naslov, je po vsem svetu doslej zaslužil okoli 70 milijonov dolarjev, kar niti ni slabo, saj so vložili zgolj 15 milijonov dolarjev. Kritike so bile, kljub za naše razmere dokaj bedni zgodbi, nadpovprečne.

Ted 2 5,6 milijona $

Leta 2012 je prišel na trg film Ted, o simpatičnem plišastem medvedku, ki je sicer živo bitje, in po vsem svetu pobral pol milijarde dolarjev. Ob animiranem liku medvedka Teda so nastopili top zvezdniki Mark Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane, Joel McHale, Giovanni Ribisi… Film je bil velika propaganda za vse različne in do 25. junija smo čakali na nadaljevanje, v katerem se Ted poroči in hoče imeti otroka. Jasno, zdaj potrebuje darovalca sperme – med drugim. Ekipa je spet na najvišji hollywoodski ravni: Liam Neeson, Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Morgan Freeman.

Iz/sebe 5,4 milijona $

Film z originalnim naslovom Self/Less je znanstvenofantastična grozljivka, v kateri se za rakom oboleli bogataš Ben Kingsley ukvarja s prenosom svojih možganov v telo mlajšega in veliko bolj zdravega Ryana Reynoldsa. Operacija uspe, dokler ne začne mlajši možakar razmišljati (tudi) s svojo glavo. Nesmrtnost ima pač stranske učinke. Ustvarjalci filma so se lotili vse modernejše debate o različnih možnosti podaljšanja življenja in s tem zaslužili po vsem svetu šele kakšnih 6 milijonov, tako da jim do pokritja manjka še 20 milijonov dolarjev.

Baahubali: Začetek 3,6 milijona $

Baahubali pomeni v jeziku telugu tistega z močnimi rokami, The Beginning pa je prvi del indijskega epa, katerega drugi del se bo vrtel leta 2016. Skupaj bosta dolga skoraj pet ur, za oba dela pa so porabili za Indijo nemajhnih 41 milijonov dolarjev. Spektakel, poln pisanih kostumov, je režiral S. S. Rajamouli, zaradi dveh tipov dialogov (tamilski in teluški) pa ga je pisalo kar šest scenaristov. Verjetno ni nobenega dvoma, da se bo film pokril, si pa kar predstavljamo, da ga v naših krajih, vsled specifičnosti terena, ne bomo videli.

Max 3,4 milijona $

Max (igra ga pes Carlos) je malinois, natančneje predstavnik kratkodlake vrste belgijskega ovčarja. Max se v Afganistanu skupaj s svojim vodnikom bori proti sovražnikom, ko pa vojak umre, mora Max domov v ZDA. Tam ga posvoji vodnikov mlajši brat, in veteran Max ne bi bil pravi vojak, če ne bi trpel za posttravmatskim sindromom in se tudi na domačih tleh ne bi začel boriti proti kriminalcem. Družinski film z elementi Lassieja, komisarja Rexa in poglavji domovinske vzgoje je porabil 20 milijonov in jih v dvajsetih dneh po svetu zaslužil 35. Pri nas ga še ni.