Načeloma velja, da tenis omogoča življenje na relativno veliki nogi tistim, ki so uvrščeni do 100. mesta na svetovni lestvici. A so razlike izjemne: Novak Đoković je kot številka ena letos samo z nagradami zaslužil 9 milijonov evrov bruto, Serena Williams 8,3, najboljši Slovenec Blaž Kavčič 174.000, Polona Hercog pa 205.128 evrov. Naredimo primerjavo: biti med stoterico v tenisu je izjemno zahtevna naloga, tiste okoli 100. mesta pa nagrajuje podobno, kot je plačan nogometaš v drugi nemški nogometni ligi.

Ker večino denarja obrne najboljša peterica – med fanti je bil njihov letošnji zaslužek 22, med dekleti pa 18 milijonov evrov – so vse glasnejši pozivi, naj razširijo krog tistih, ki naj bi od tenisa lahko živeli, na prvih 200. Večina namreč pozablja, da gre za bruto zneske, igralci pa imajo s sabo na turnirjih tudi trenerja in fizioterapevta, za katera morajo znova prispevati iz svojega žepa. Ali prevedeno: Kavčiču od letošnjega zaslužka, ko odšteje vse stroške, ni ostalo kaj dosti.

Da bodo bogati teniški igralci postali še bogatejši, namiguje denarni sklad na septembrskem odprtem prvenstvu ZDA. Zdi se, kot da organizatorji štirih turnirjev za grand slam kar tekmujejo med sabo, komu bo uspelo zbrati več denarja za nastopajoče in seveda tudi za zmagovalca in zmagovalko. Če je bila na primer zmaga v Wimbledonu vredna 2,6 milijona evrov bruto, bo ta v New Yorku že neverjetnih 3 milijone, pri čemer bo nagradni sklad rekordnih 35 milijonov. Za primerjavo: še pred petimi leti so med udeležence razdelili »le« 20 milijonov evrov, zmagovalcema pa namenili 1,5 milijona. V tenisu se gospodarska kriza ne pozna.