Do olimpijskih iger je še dobro leto. Ste z mislimi že v Braziliji?

Glede na to, da mi je že uspelo odplavati A-normo za igre, o Braziliji že razmišljam. Me pa prej čaka še sklep letošnje sezone, katere vrhunec je svetovno prvenstvo v Rusiji – nanj sem povsem osredotočena. Potem si bom malce odpočila in se na olimpijske igre maksimalno pripravila.

Ko ste bili prvič na olimpijskih igrah, ste imeli le 16 let. Kaj vse se je od takrat spremenilo?

Predvsem to, da imam danes bistveno več izkušenj, za sabo imam že troje olimpijske igre. Manj me je strah, bolje sem psihično pripravljena, saj sem bila na prvih igrah v Atenah zelo mlada, malce me je tudi izdala trema. Po toliko letih sem psihično stabilnejša in upam, da bom tudi fizično veliko bolje pripravljena.

Vam zdravje služi, se je bilo po poškodbi rame težko vrniti?

Lani sem imela kopico težav, zaradi katerih nisem plavala pol leta. Nisem vedela, ali se mi bo uspelo vrniti nazaj v tekmovalno plavanje. Poškodba ni pozabljena, bolečine v rami se še pojavljajo, toda lahko treniram 100-odstotno, le malo pogosteje preventivno obiskujem fizioterapevta. Za sabo imam že dolgo kariero, telo pri naporih odpove. Upam, da bo rama zdržala vsaj do olimpijskih iger.

Vas je strah, da bi obnovili poškodbo?

Na poškodbo in bolečino sem se navadila, vem, kaj narediti, ko se pojavi. Imam več izkušenj, kot sem jih imela lani, našla sem tudi pravega fizioterapevta, ki mi zna pomagati, tako da me poškodba ne ovira.

Trenirate tudi do 8 ur dnevno. Kako razbijate monotonijo?

Treningov sem vajena, so del mojega vsakdana že več kot 20 let, tako da tega ne jemljem kot monotonijo. Imam cilj in voljo.

Na dopustu na morju gotovo ne plavate?

(Smeh.) V morju ne plavam. Že to, da 14 dni ne vidim bazena, je zame več kot dovolj. Tako se tudi moje mišice vsaj malce spočijejo.

Občasno oblečete vojaško uniformo. Kako se v njej počutite?

Počutim se smešno. Uniforma je težka, sploh bojna, ki je nisem vajena. A gre zgolj za nekaj dni na leto, in ker je Slovenska vojska moj glavni sponzor, uniformo z veseljem oblečem, ko je to potrebno.

Plavanje ni med športi z velikimi finančnimi nagradami.

Predvsem imam rada plavanje. Če ga ne bi imela rada, tega ne bi počela. Je zelo naporen, a hkrati tudi zelo lep šport. Vesela sem, da mi pri teh letih še uspe podirati rekorde. Upam le, da mi bo zdravje dopuščalo vrhunske izide. Plavalci v Sloveniji finančno težko shajamo – na srečo sem zaposlena v vojski, v nasprotnem primeru ne verjamem, da bi danes še plavala, saj ne bi imela denarja za življenje.